Hirdetés

Őszre korszerű épületben kezdődhet az oktatás

Javában zajlanak a korszerűsítési munkálatok az etédi Jósika Miklós Általánosi Iskolában. Energiahatékonnyá teszik az épületet, akárcsak az alárendeltségébe tartozó óvodát és a kőrispataki általános iskolát.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Őszre korszerű épületben kezdődhet az oktatás
Szükségszerű felújítás. Zajlik a munka Fotó: Szilveszter Attila

Munkateleppé változott Etéden az iskola udvarának egy része, zajlik az oktatási intézmény korszerűsítése. Az épület külsején dolgozik a kivitelező, hogy a tanítás zavartalanul folyhasson. A munkálatokat a tavasz beálltával kezdték el, és jó ütemben haladnak. Szigetelték szinte az egész épületet, egy részére rákerült az első réteg vakolat, de dolgoznak a tetőtérben, és a nyílászárók cseréje is folyamatos. Ezt főleg hétvégeken és a vakációk idején végzik, legközelebb június 5-én szerelnek ismét ablakokat.ű

– Mivel az épület műemlékövezetbe tartozik, kötelező módon fakeretes nyílászárókat kell beszerelni

– mondta Szilveszter Attila, Etéd község polgármestere.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében európai uniós forrásokat sikerült lehívniuk, a munkálatok teljes értéke meghaladja az 1,9 millió lejt. Napelemeket telepítenek a tetőre, ezek biztosítják majd az iskola melegvíz-ellátását, illetve a fotovoltaikus rendszernek kö­szönhetően a villanyáram-szükséglet egy részét is maguk termelik meg.

– Célunk korszerű körülményeket teremteni a diákoknak és pedagógusoknak, ahol jól érezhetik magukat, és bíztunk benne, hogy ez jó hatással lesz a tanulmányi eredményekre is

– közölte Szilveszter Attila.
Tiboldi Sándor, a Jósika Miklós Általános Iskola vezetője arról tájékoztatott, a tanítási program nem változott, és ha néha nehéz is, a pedagógusok és a diákok igyekeznek alkalmazkodni. Megfelelő épület híján nem volt lehetőségük költözésre, de módosított oktatási program bevezetésére sem, ugyanis több mint negyven ingázó tanulójuk van, illetve a pedagógusok 70 százaléka szintén kijár. 
Hozzátette, fokozottan figyelnek a gyermekek biztonságára, a szünetekben éppen ezért megduplázták a szolgálatos pedagógusok számát. Az óvoda és a kőrispataki iskola megújításához még nem láttak hozzá, ám bíznak benne, hogy hamarosan az is megtörténik.
A kivitelezőnek egy év áll rendelkezésére, a munka nagy részét a nyári vakáció ideje alatt végzi el, így ősszel a megújult épületben kezdődhet az oktatás. Jelenleg 398 gyermek tartozik a három megújuló oktatási intézmény kötelékébe.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!