Őszi orgonamuzsika

Bátori István Bolognában élő orgonaművész koncertjével rajtolt az idei Őszi orgonamuzsika hangversenysorozat a székelyudvarhelyi belvárosi unitárius templomban. A rendezvény rendhagyó a térségben: ismert előadók szólaltatják meg a templomok orgonáit. A koncertekre a belépés ingyenes.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Őszi orgonamuzsika
Fotó: Hodgyai István

Idén hat koncertet kínál a Legato Egyesület szervezésében az Őszi orgonamuzsika, bár csak öt szerepel a plakáton, a hatodik titkos – mondta Sófalvi Emese, az egyesület elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján. Ez a bizonyos rejtélyes esemény gyermekeknek szánt mediációs, interaktív hangverseny: Vajas Gréta egy mese segítségével ismerteti meg a kicsiket a hangszerek királynőjével, erre az egyetlen alkalomra négy osztályt tudnak fogadni, a helyek már mind beteltek. 
A nyitókoncertet csütörtök kora este Bátori István orgonaművész, az olaszországi Bologna Chiesa di Santissima Trinita (Szentháromság-temp­lom) kántora, orgonaművész adta, a székelyudvarhelyi unitárius templomban barokk muzsika csendült fel. Bátori a rendezvény sztárvendége, aki már a világ legnagyobb és legrégebbi hangszerein is játszott.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Október 10-én a nemcsak hangzásban, hanem látványban is különleges Organ on Wheels produkció szerepel a programban, a fényfestéssel kísért eseményen Miklós Noémi szólaltatja meg különleges műanyag hangszerét a Városháza Szent István termében.
A székelyudvarhelyi Lász­lóffy Árpád Ádám rendszeres fellépője az Őszi orgonamuzsikának, Variációk című hangversenyét október 17-én, a Ferencesek templomában lehet meghallgatni. Akárcsak a korábbi években, a zetelaki római katolikus templom is ott van a helyszínek között, október 24-én Potyó István Laudes organi című műsorára várják az érdeklődőket. A sorozatot Pálúr János Teremtéstörténet című hangversenye zárja a reformáció emléknapján, október 31-én a székelyudvarhelyi belvárosi református templomban. A koncertek minden alkalommal 18.30-kor kezdődnek.

– A megyei és helyi önkormányzat támogatásával megvalósuló program még mindig hiánypóló abból a szempontból, hogy a templomi orgonák egyházi szertartásokon kívül ritkán szólalnak meg, neves orgonaművészek pedig ritkán lépnek fel Udvarhelyszéken

– jegyezte meg a kezdeményező és főszervező Sófalvi Emese. – Szép vállalkozás az Őszi orgonamuzsika, és szép küldetés is egyben – tette hozzá Bátori István orgonaművész.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!