Hirdetés

Önkéntes munkával javítják a károsodott utat

Jelentősen megrongálódott a 33-as községi út Székelyudvarhely és Bikafalva között. A károkat főként a heves esőzések okozták, de a megnövekedett forgalom is nagy terhet jelent az útnak, mivel több teherautó az említett útvonalat választja, hogy kikerülje a II. Rákóczi Ferenc utcában zajló munkálatokat.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Önkéntes munkával javítják a károsodott utat
Létszükséglet számukra az út Fotó: Sándor István önkormányzati képviselő/Fb

Hétfőn jelezte a közösségi médiában Sándor István, Fel­ső­bol­dog­fal­va község egyik önkormányzati képviselője, hogy önkéntes munkával nekiláttak helyreállítani a Székelyudvarhelyt Far­cád­dal összekötő 33-as községi utat. Mint kiderült, az útszakaszt jelentősen megkárosították a kiadós esőzések, több helyen elmosta az út szélét a víz, van, ahol az útpadka is leszakadt. Lapunk megkeresésére az önkormányzati képviselő elmondta, hogy a szóban forgó útszakaszt minden évben kalákamunkával önkéntesen gondozzák: az út szélén felnőtt bokrokat kivágják, kitakarítják az árkokat és gondoskodnak az út járhatóságáról is. 
– Nekünk minden tavasszal van egy falutakarítási napunk, amikor karbantartjuk és gondozzuk az útjainkat és a falu területét. Csapatokra oszlunk, kivágjuk a bokrokat, összeszedjük a szemetet és lekaszáljuk a füvet az utak mentén – avatott be Sándor, hozzátéve, hogy az útszélek feltöltése is hasonló közösségi megmozdulással valósult meg. A képviselő megjegyezte: volt eset, mikor a szóban forgó útszakaszon egészen a város bejáratáig elvégezték a karbantartási munkálatokat.  – Ez egy nagyjából 4,5 km-es út, aminek csak fele tartozik a község fennhatósága alá. Nekünk viszont létfontosságú ez az út, ezért végezzük el ezeket a munkálatokat minden évben noszogatás nélkül – mondta lapunknak Sándor István. A képviselő szerint az önkéntes munkát követően Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestertől is segítséget kértek, hogy az útszakasz Székelyudvarhelyhez tartozó részét is helyre tudják állítani. 

A megnövekedett forgalom is ludas

A problémás útszakasszal kapcsolatban Zsombori Levente felsőboldogfalvi polgármestert is megkerestük, aki lapunknak elmondta, hogy a II. Rákóczi Ferenc utcában zajló nagyberuházás miatt sokan választják alternatív útvonalként a Farcád felé vezető utat. Az elöljáró szerint a megnövekedett forgalom és az a tény, hogy sok teherautó kikerüli a város alsó kijáratánál folyó munkálatokat a 33-as községi úton, jelentősen leterheli azt. Zsombori állítása szerint már egyszer beszélt Gálfi Árpád polgármesterrel a Farcád–Székelyudvarhely közötti út karbantartásáról, és ígéretet kapott arra, hogy felmart aszfalttal fogják feltölteni az útszéleket.
– Azt beszéltük, hogy azt az aszfaltot, amit a II. Rákóczi Ferenc utcában felmarnak, odaviszik töltésnek az említett útszakaszra, ez viszont nem történt meg – panaszolta Zsombori Levente. A polgármester szerint a Farcád felőli részen bár sikerült néhány helyen feltölteni az útszéleket, sok munkára és töltésre van még szükség, hogy biztonságosan járható legyen az útszakasz.

Ami késik, nem múlik?

A székelyudvarhelyi városházán nem jelezték hivatalos úton, hogy károk keletkeztek volna az említett útszakaszon – nyilatkozta lapunk megkeresésére Zörgő Noémi hivatali szóvivő.
– A szóban forgó útszakaszon kátyúztak. A padka javítása szerepel az idei útjavítási tervben, amely a közeljövőben fog megvalósulni a köves utak javítására szánt keretből. A munkálatot a köves utak javításával megbízott szakcég fogja elvégezni – fejtette ki a szóvivő. Arra a kérdésünkre, hogy a Zsombori Levente polgármester által felvázolt ígéret eddig miért nem valósult meg, a szóvivő azt válaszolta: Az útjavításokat nem a polgármester végzi el, hanem vagy a műszaki igazgatóság csapata, vagy az arra szakosodott szakcég, akivel szerződésben áll a polgármesteri hivatal.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!