Hirdetés

Odaadó Est: 85 ezer lejt gyűjtöttek három helyi kezdeményezésnek

Női daganatos betegeknek szóló érzelmi, szépészeti és mentálhigiénés támogatási program, a második szejkefürdői családfesztivál és egy, az autizmussal élő gyermekek iskolai beilleszkedését segítő komplex projekt valósulhat meg az udvarhelyszéki közösség anyagi támogatásának köszönhetően. A Székelyudvarhelyi Közössségi Alapítvány (SZKA) Odaadó estjén zajlott a gyűjtés.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Odaadó Est: 85 ezer lejt gyűjtöttek három helyi kezdeményezésnek
Helyi erőforrások hiánypótló ötletekre. Sok kicsi sokra megy Fotó: Hodgyai István

Ez volt a hetedik Odaadó Est, amely az SZKA egyik rendhagyó és stratégiai jelentőségű programja, ugyanis jól tükrözi az alapítvány fő célját: begyűjteni a helyi erőforrásokat, mozgósítani azokat, és visszapumpálni a közösségbe, olyan kezdeményezések támogatásával, amelyek képesek Udvarhelyszék életminőségén jobbítani – mondta a Küküllő Szállodában tartott szerda délutáni esemény két házigazdája, Csáki Rozália programfelelős és Albert Sándor, az SZKA kuratóriumának tagja.

Egymásra licitálnak
Az Odaadó Est mögött az SZKA adományozói köre, a Jótékony közösség áll, tavaly majdnem félszáz állandó tag volt, akik rendszeresen támogatták a civil szervezetet. Ők választják ki a jelentkezők közül azt a három projektet (idén öt volt), amelynek gazdái öthetes felkészülés után kiállnak a népes közönség elé, bemutatják elképzeléseiket és kérik a jelenlévők támogatását. A vendégek zömét is a Jótékony közösség hívja meg, mintegy százan voltak jelen, sőt a projektekhez is hozzájárul egyenként 7000 lejjel, továbbá az SZKA által kezelt Bizalomtőke Alapból ezer lej támogatást kapott minden kezdeményezés. Az Odaadó Esten a már megszokott forgatókönyv szerint két adományozói kör van, köztük a projektgazdák által felkért úgynevezett nagykövetek is beszélnek az ügy érdekében.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az adományozói körök úgy zajlanak, akárcsak egy árverés, kisebb-nagyobb összegeket ajánlanak fel a résztvevők, a cél az, hogy a projektek anyagi fedezeteként meghatározott pénz összegyűljön.

Ezt általában sikerül túlszárnyalni, idén sem volt másképp.

Amiről még beszélni is nehéz
Az IgnisCafé nevű szervezet a Tudsz tükörbe nézni? című programjára 14 145 lejt kért. Egy tabudöntögető kezdeményezést mutattak be, amelyet női daganatos betegeknek álmodtak meg, kapcsolódási lehetőséget, mentálhigiénés támogatást és szépítészeti szolgáltatásokat (kozmetikus, fodrász stb.) kínálva számukra, így segítve őket a kórral járó testi elváltozásokkal, a csökkent önértékeléssel való megküzdésben.

Első körben önkénteseket képeznének, akik egyfajta társalkodónőként lesznek majd jelen a női daganatos betegek életében, és rendeznének egy tábort is. Mindez biztosan megvalósulhat, hiszen a célösszeg duplája, 28 400 lej gyűlt össze.

A KözKuckó Egyesület a tavaly már szervezett egy bensőséges hangulatú családfesztivált a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn. Az Odaadó Esten arra kértek pénzt, hogy az idei fesztiváljukra meghívhassanak legalább 150 hátrányosabb körülmények között élő családot is, egyszülős vagy nagycsaládokat, illetve olyanokat, ahol sajátos igényű gyerekeket nevelnek, és nehézséget jelent számukra a közösségi programokba való bekapcsolódás, elsősorban az anyagiak miatt. Ezért is kapta a projekt az Áthidaló – Közösen a családdal! címet. Tízezer lejt kértek, 22 200 lejt kaptak.

Akik a legtöbbet kapták
Megérteni. Felkészülni. Elindulni. A Lilapont Egyesület ezt a címet adta programjának, amely több szinten járulna hozzá az autisztikus spektrumzavaron élő gyermekek iskolai beilleszkedésének, elfogadásának támogatásához. Tapasztalataik szerint

nincs olyan osztály, ahol ne lenne legalább egy-két sajátos nevelést igénylő gyermek.

Ezért átfogó szakmai felkészítésbe kezdenek, amelybe öt éven át bevonnák a város összes előkészítő osztályt kezdő tanítóját, továbbá minden előkészítő osztálynak adományoznának egy támogatói kezdőcsomagot, amely olyan eszközöket tartalmaz (képes kártyák, zajszűrő füldugók stb.), amelyekkel meg lehet könnyíteni például az autista kisgyerekek eligazodását, a számukra biztonságos környezet kialakítását. Harmadik szintként elmennének szülőértekezletre minden olyan osztályba, ahol autista gyermek kezdi az iskolát, tájékoztatni és érzékenyíteni a szülőket az eltérő idegrendszeri fejlődésű gyermekek témában. Az egyesület 17 500 lejt kért, és ők kapták a legtöbbet az adományozóktól: 34 550 lejt fordíthatnak hiánypótló kezdeményezésükre.

Újdonság volt az idei Odaadó Esten, hogy a pénz mellett a jelen lévő vállalkozók szolgáltatásokat is felajánlottak, például helyet táborszervezésre vagy épp egy közös főzési lehetőséget a Gasztroakadémián. Az eseményt élőben is közvetítették az SZKA Facebook-oldalán, és természetesen online is lehetett pénzadományokat felajánlani.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!