Hirdetés

Nemzetközi megmérettetés a fúvószenekarok számára

Tizenhárom zenekar több mint nyolcszáz résztvevővel volt jelen a hétvégén Korondon, ahol harmadik alkalommal szervezték meg a Wasbe Kelet-Közép-Európai Tagszervezetének Nemzetközi Fúvószenekari Versenyét. A rangos eseményen hazai és magyarországi zenekarok egyaránt felléptek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nemzetközi megmérettetés a fúvószenekarok számára
Megmérettetés. Visszajelzés Fotó: Hadnagy Éva

Csík- és gyergyószéki, valamint sóvidéki és magyarországi zenekarok vettek részt azon a nemzetközi fúvóstalálkozón, amelynek Korond adott otthont a hétvégén. 2019-ben szervezte meg először a nemzetközi rendezvényt a Korondi Fúvószenekar, amelyet az eredeti elképzelések szerint kétévente tartanak meg. A Covid miatt azonban csúszott az újabb találkozás dátuma. Ezúttal két, azaz kezdő és haladó kategóriában mérhették össze tudásukat az együttesek, és kaphattak reális képet felkészültségükről a nemzetközi zsűrinek köszönhetően.

Molnár Andor szervező, a Korondi Fúvószenekar karnagya elmondta, céljuk a megmérettetés mellett a kapcsolatok építése más zenekarokkal, ezzel együtt pedig tanulási és fejlődési lehetőség is ez a rendezvény.

– Nagyon sok fúvószenekar működik itt a környéken, amelyek akár több mint százéves múltra is visszatekintenek. Az utóbbi tíz évben nagy átalakulások zajlottak, míg korábban a rézfúvós hangszerek voltak túlsúlyban, az utóbbi időben a szimfonikus fúvós hangzást próbáljuk elérni. Nagyon sok fafúvós hangszer került a zenekarokba, amelyek meglágyítják a zenekari hangzást – fogalmazott.

A kezdő kategóriában a fellépők számára 15 perc állt rendelkezésre, a haladók pedig 20-25 percet játszhattak. Ez az idő kb. három-öt zenemű eljátszására volt elegendő. Az eseményen első alkalommal vett részt a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar, amely 2015-ben alakult. Harminc taggal képviseltették magukat és öt zeneművet sikerült eljátsszanak. Hompót Attila, a fúvószenekar alelnöke elmondta, örömmel fogadták a meghívást, hiszen nagyon fontos számukra, hogy visszajelzést kapjanak munkájukról, és szakmai tapasztalatot szerezhessenek, ugyanakkor új kapcsolatok kialakítására is jó alkalmak az ilyen találkozók.

Hadnagy Éva

A nemzetközi szakmai zsűrit egyetemi tanárok, professzionális zenekarok tagjai alkotják minden alkalommal, idén Magyarországról, az Amerikai Egyesült Államokból és Lengyelországból érkeztek, hogy meghallgassák a zenekarokat. Dr. Csikota József volt ezúttal is a nemzetközi zsűri elnöke, aki egyben a Kelet-Közép-Európai Fúvószenei Szövetség elnöke is. Elmondta, öröm számára látni és hallani a fejlődést, hiszen az első alkalomhoz képest jelentős a változás.

Az első ilyen nemzetközi rendezvényen is rendkívül igyekvők voltak a részt vevő zenekarok, de most ennyi év elteltével egyértelműen megállapítható, hogy sokat fejlődtek, megfogadták a tanácsainkat, és sokkal jobban szólnak a zenekarok, ami a kitartó, hosszú éveken át zajló munkának is az eredménye

– vélekedett a zsűri elnöke.

Az eseményen ugyanakkor a résztvevőket tájékoztatják az új trendekről, hangzásvilágról, és számos olyan hasznos információt is megosztanak velük, amelyeket a mindennapjaikban használhatnak. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!