Hirdetés

Nem tudni, mikor költözhetnek vissza a hívek

Gombafertőzés nyomait fedezték fel tavaly nyáron a nagygalambfalvi református templomban, jelenleg fertőtlenítési munkálatok zajlanak, egyelőre nem tudni, mikor térhetnek vissza a hívek a templom falai közé.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem tudni, mikor költözhetnek vissza a hívek
Fertőtlenítés. Kiürítették az épületet Fotó: Református Egyházközség

A Nagygalambfalvi Református Egyházközség műemlék templomában 2019-ben végeztek régészeti ásatásokat a Kolozsvári Református Egyházkerület jóvoltából. Ekkor derült fény arra, hogy 1100-ban már állt az épület, a felfedezés tovább növelte a templom eszmei értékét. A feltárás során egy felbolygatott kriptát is találtak. Ezt nem töltötték vissza földdel, csak lepadolták.
2020-2021-ben a templom tetőszerkezetét és a tornyot újították fel, viszont eső­víz­elvezető csatorna nem került rá. Az eső beszivárgott a talajba és a kriptába, ahonnan elindult a gombafertőzés – ismertette Kányádi György református lelkész. A fertőzés első jeleit tavaly júniusban vették észre. Szakemberek segítségét kérték, és Mihály Ferenc farestaurátor tanácsára a fertőzött helyről eltávolították a padokat, felszedték a padlót és 40 centiméter mélységig kihordták a földet is a templomból.


Hirdetés


Időközben sikeresen pályáztak Hargita Megye Tanácsának egyházakat támogató pályázatán, és 140 ezer lejt sikerült lehívniuk. Ez nem fedezte a munkálatok értékét, így 28 ezer lejes önrésszel is hozzá kellett járuljanak a templom fertőtlenítéséhez A szakcég tízéves garanciát vállalt az elvégzett munkára.
Azóta a nyári hónapokban sátorban tartották meg a vasárnapi istentiszteleteket a papilak udvarán, a hideg idő beálltával pedig az egyházközség gyülekezeti termét használták, a nagyobb ünnepeken, amikor úrvacsorát is osztottak, a művelődési házat kérték el. A hagyományoknak megfelelően idén is virágvasárnap szervezték meg a konfirmációt, amely igencsak rendhagyó helyszínen, a Kányádi Sándor Általános Iskola tornatermében zajlott.
A fertőtlenítési munkálatok ugyan a vége felé járnak, és a helyreállítási terv is elkészült, ám egyelőre nem tudnak visszaköltözni anyagi források hiányában.

– Körülbelül 1,4 millió lejbe kerül a helyreállítás, ekkora összeggel pedig nem rendelkezünk, és egyelőre a lehetőségét sem látom annak, hogy ekkora összeget honnan teremtünk elő

– részletezte a lelkész. A templom egyébként A kategóriás műemlék épületként van nyilvántartva. 
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!