Hirdetés

Nem hagyták elveszni a lókodi templomot

Pünkösd hétfőjén avatták fel hivatalosan a lókodi unitárius templomot. Bár a településen csak néhányan élnek, és csupán két helyi család tartozik az unitárius egyházközség kötelékébe, mindent megtettek Andorkó Attila lekész vezetésével, hogy megmentsék a templomot az enyészettől.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nem hagyták elveszni a lókodi templomot
Örömünnep. Közösségi összefogás Fotó: Hadnagy Éva

Lókod Homoród­szent­már­ton község egyik települése. Egykoron több mint háromszáz lakója volt, mára azonban szinte teljesen elnéptelenedett. Pünkösdhétfőn ismét élettel telt meg a falu. Hazaérkeztek az elszármazott lakosok, hogy együtt ünnepeljenek, emlékezzenek és töltekezzenek. Hófehér falak, égszínkék színű padok fogadták az érkezőket az unitárius templomban, amely nagyon rég nem volt ennyire népes, most azonban zsúfolásig megteltek a padsorok. Közel tíz évig tartó folyamat során teljesen megújult az istenháza. Ezt ünnepelték. A templomavatót megtisztelte jelenlétével Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke is. Szószéki szolgálata során a lelket erősítő, csodákra képes közösségi erő fontosságát hangsúlyozta.

– Rendhagyó módon a közösségben megélt pillanatokban lép velünk is leginkább közösségre a Jóisten. Most is, akárcsak az első pünkösdkor a tanítványokkal. A közösségi erő késztette a XX. század elején a 300 fős közösséget, hogy templomot építsenek, megfeszített erővel és odaadással. Ez a hajlék sugározta a hitet, a reményt. Maga a csoda

– fogalmazott ünnepi beszédében az unitárius egyház vezetője.

Nem hagyták elveszni a lókodi templomot

Andorkó Attila kénosi unitárius lelkész, aki beszolgál a lókodi egyházközségbe is, a felújítás szükségességét és a közel tíz évig tartó folyamat mozzanatait ismertette a jelenlévőkkel. Elmondta, 2015-ben egy másfél négyzetméteres darab leszakadt a plafonról, azt követően kezdték el a felújítást. A magyar kormány, a romániai vallásügyi államtitkárság, Hargita Megye Tanácsa, a helyi önkormányzat és a helyi közbirtokosság támogatásának és a közösségi összefogásnak köszönhetően sikerült megvalósítani a templom felújítását.

– Sok kicsiből végül annyi lett, hogy a felújítás végére értünk, és hálát adhatunk a Jóistennek, hogy ma itt lehetünk ebben az új köntösbe öltöztetett hajlékban

– fogalmazott a lelkész. Hozzátette, annak ellenére, hogy maroknyi a közösség, bizonyította, hogy élni és tenni akar. Teljesen új tetőt kapott a templom, levakolták kívülről, újrafestették a falakat kívül-belül, lepucolták a tornyot, és a kis közösség tagjainak adományából lámpatesteket, szőnyegeket is vásároltak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az motivált, ha már van egy ilyen értékünk, amilyen ez a templom, akkor ne hagyjuk elveszni, az enyészet martalékává válni, még akkor se, ha gyakorlatilag alig használjuk

– hangsúlyozta Andorkó Attila. A munkálatok teljes értéke 270 ezer lej. Az ünnepségen világi és egyházi elöljárók is köszöntötték az egybegyűlteket, majd úrvacsoraosztás zárta az eseményt.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!