Nagyszabású gyakorlatot tartottak a hivatásos tűzoltóknak Románandrásfalván

Nagyszabású, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek közti együttműködést tesztelő taktikai gyakorlaton vettek rész a Hargita megyei tűzoltók kedden Románandrásfalván – közölte lapunkkal a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nagyszabású gyakorlatot tartottak a hivatásos tűzoltóknak Románandrásfalván
Illusztráció Fotó: Vlaicu Lajos

A gyakorlatot a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség operatív központja szervezte. A gyakorlaton az volt a tűzoltók feladata, hogy kezeljenek egy olyan vészhelyzetet, amelyet száraz növényzet lángra kapása okoz, de a tűz átterjedt az erdőre, továbbá meg kellett találniuk a világháborúkból visszamaradt, fel nem robbant lőszereket, és szimulálták, hogy mi a teendő az elektromos hálózat súlyos meghibásodása esetén. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A gyakorlat forgatókönyve szerint Románandrásfalva  közelében, a 134A megyei útnál a száraz növényzet lángra kapott, amelyet egy járókelő észlelt. A kedvezőtlen időjárási körülmények (erős szél) miatt a tűz továbbterjedt az erdős területre. A helyszínre érkező helyi lakosok közül az egyik személynek megégett a keze, ezért a SMURD-mentőegység elsősegélynyújtó beavatkozására is szükség volt.

A forgatókönyv előírásainak megfelelően a tűz terjedésének megakadályozása érdekében védőárkot ástak, eközben több fel nem robbant lőszerre bukkantak. Emellett a Kissolymost ellátó transzformátor is súlyos károsodást szenvedett, ami hosszabb beavatkozást igényelt.

A vészhelyzetet a 112-es segélyhívó számon bejelentették, majd kezdődött a gyakorlat. Mozgósították a felügyelőség operatív csoportját, valamint a székelyudvarhelyi és csíkszeredai hivatásos tűzoltókat. Emellett riasztották a Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőséget, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságot, valamint azokat az intézményeket, amelyek vészhelyzetek kezelésében segítséget nyújthatnak: a Homoród Erdészeti Hivatalt, az áramszolgáltató társaságot, a helyi vészhelyzeti bizottságot, valamint a románandrásfalvi és a székelykeresztúri önkéntes tűzoltókat.

Az együttműködés más támogató szervezetekkel elengedhetetlen, ezért ezekkel a szervekkel közösen szervezett gyakorlatok kiváló alkalmat biztosítanak az intézmények közötti együttműködés optimalizálására, mind megyei, mind megyehatárokon átnyúló szinten

– írták a közleményben. Az ilyen típusú gyakorlatok elengedhetetlenek, céljuk a beavatkozó szervezetek cselekvési módjának felmérése a vészhelyzetek következményeinek minimalizálása és elhárítása érdekében, valamint az operatív beavatkozási terv életképességének és az érintett struktúrákkal való együttműködési tervek hatékonyságának ellenőrzése – olvasható még a közleményben.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!