Hirdetés

Műszaki mentést tanultak

Szoros kapcsolatot ápol a székelyvarsági Jézus Kútja Önkéntes Tűzoltó Egyesület a magyarországi kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, ez utóbbi jóvoltából több Hargita megyei alakulat tagja részesülhetett szakmai képzésben az elmúlt hétvégén.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Műszaki mentést tanultak
Autókat vágtak szét. Gyakorlat Fotó: Borbély Imre

Magyarországról Nyers István nyugalmazott tűzoltó alezredes, Lantos József tűzoltó őrnagy, valamint dr. Cziva Oszkár tűzoltó ezredes, a Magyar Tűzoltó Szövetség oktatási bizottságának vezetője tartott tartalmas és hasznos előadásokat és nyújtott gyakorlati képzéseket a székelyvarsági önkéntes tűzoltóknak, de nem csak, az elmúlt hétvégén. A műszaki mentésre fektették a hangsúlyt, különféle hidraulikus szerkezeteket alkalmazva, hogy szakszerűen kimenthessék a bajbajutottakat. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Borbély Imre, a székelyvarsági Jézus Kútja ÖTE vezetője elmondta, ilyen rangos képzésre még nem került sor szervezésükben, amelyen saját tagjaik mellett a szentegyházi, kápolnási és zetelaki önkéntesek is képviseltették magukat. Két roncs állt a résztvevők rendelkezésére, hogy gyakorolhassák a szakszerű mentési technikákat.

– Megtanulhattuk, hogyan lehet szakszerűen szétbontani egy roncsot ahhoz, hogy közel kerülhessünk a sérült személyhez, aki netán még be is szorult valahová. Ajtót és tetőt bontottunk, de megmutatták, hogyan kell üléseket is kivágni, ha épp arra van szükség. Ők elmondták, mi pedig követve az utasításokat végeztük el a feladatokat

– részletezte Borbély Imre.

Borbély Imre
Mint mondta, a visszajelzések alapján nagyon sok olyan új információt, módszert sajátíthattak el a résztvevők, amelyet ez idáig nem ismertek, így mindenképp hasznos volt a képzés. Az eseményt a Magyar Tűzoltó Szövetség is támogatta.
A kókai Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából ismét gyarapodott a varságiak felszerelése, ezúttal két légzőkészüléket adományoztak a varsági önkéntes tűzoltóknak.
Borbély Imre szerint a Jézus Kútja Önkéntes Tűzoltó Egyesület jól felszerelt alakulat, amire szükségük is van, hiszen viszonylag messze vannak Székelyud­var­hely­től, így tűz esetén elsősorban magukra számíthatnak. Mint mondta, évente átlagosan 4-5 bevetésük van, idén egy alkalommal kérték a segítségüket. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!