Műalkotásokat vásároltak

Pályázat révén helyi származású vagy épp ideig-óráig Székelyudvarhelyen tevékenykedő alkotóktól vásárolt 16 festményt a Haáz Rezső Múzeum. Távlati cél, hogy a város képzőművészetének történetét a jövőben gazdag gyűjteménnyel mutassák majd be.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Műalkotásokat vásároltak
Rösler Károly így látta a Jézus-kápolnát. A kép a múzeumé Fotó: Haáz Rezső Múzeum

Évente pályázik a magyar Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumánál a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, az elnyert támogatásnak köszönhetően tavaly történelmi tárgyakat, idén képzőművészeti alkotásokat vásároltak, jövőre restaurálásra kérnek pénzt – tudtuk meg Miklós Zoltán igazgatótól. 
Ezúttal másfél millió forintot, azaz mintegy 18 ezer lejt költhettek el a képtár képzőművészeti gyűjteményének bővítésére.

– Nagy dolog ez számunkra, hiszen saját forrásból ennyi pénzt nem tudnánk képek vásárlására fordítani

– jegyezte meg Miklós Zoltán.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A magángyűjtőtől megvásárolt alkotások Székelyudvarhely képzőművészeti múltjához tartoznak, amelyeket tematikus kiállításokon, kiadványokban „szerepeltethetnek”, illetve nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a város képzőművészetének történetét a jövőben egy gazdag gyűjteménnyel tudják bemutatni

– tette hozzá az igazgató.
A keretösszeget Spanyár Pál, Haáz Rezső, Füstös Ida, Rösler Károly és Sepsi Lajos festőművészek, valamint Krafft László grafikus összesen 16 alkotásának vásárlására költötték.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!