Hirdetés

Mint egy nagy család

Tizenkettedik alkalommal nyitja meg kapuit holnap a nagygalambfalvi sátortábor. A közösségépítő táborozás vasárnapig tart, idei fő tematikája a család, illetve az édesapák szerepe a családban.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Mint egy nagy család
Családi napok. Együtt helybeliek és elszármazottak Fotó: Kiss Imola

Erőn felüli munka volt idén a sátortábor megszervezése, melynek célja a családi értékek népszerűsítése és a közösségépítés – tájékoztatott Kiss Imola önkéntes szervező. A helyi önkormányzat, a református egyház és a székelykeresztúri vállalkozók civil szervezete, a KVKA által támogatott rendezvényt idén már tizenkettedik alkalommal tartják meg a Sinai-tetőn, csak tavaly kezdett el a család témája köré szerveződni. Előtte helyismereti sátortáborként hirdették meg – az első két-három évben a környék határneveire, legendáira és Kányádi Sándor emlékére helyezték a hangsúlyt. A közösséget összekovácsoló táborra, a helyi lakosság mellett ezúttal is jelentkeztek az egykori, innen elszármazott galambfalviak, például Udvarhelyről és Magyarországról is rendszeresen érkeznek az eseményre – mondta a szervező. Megközelítőleg nyolcvan család részvételére számít, ami körülbelül kétszázötven személyt jelent. 
– A tábor első napján közös erővel állítjuk fel a sátrakat. A sok-sok év alatt már egy jól bevált rendszert dolgoztunk ki magunknak. Minden résztvevőről tudjuk, hogy ki miben tud segíteni. A közös munka az egyik nagy erőssége a tábornak, és ezért is igyekszem úgy megszervezni, hogy a galambfalvi értékeket és a Galambfalván élő, értékes embereket megmutassuk saját magunknak, illetve másoknak is. Idén a meghívott előadók között szerepel Léder László budapesti pszichológus, az Apa Akadémia alapítója. Az érdeklődők július 8-án és 9-én hallhatják az édesapák szerepéről szóló előadásait. Galambfalvi származású felesége, Puja Andrea operaműsorral kedveskedik a táborozóknak. 

– Többször megfigyeltem, hogy az apák csak kis számban vesznek részt a rendezvényeinken. Egy apuka nem jön el a kézműves-foglalkozásokra, de szívesen játszik együtt a gyerekével egy tábor keretén belül. Eszembe jutott Léder László és az Apa Akadémia, és megkértem, hogy idén jöjjön el hozzánk, tartson olyan előadásokat, melyek az apává váláshoz kapcsolódnak. Ezzel az a célom, hogy az apáknak több részük legyen a gyereknevelésben

– indokolta a témaválasztását. 
A szervező a programkínálatról elmondta, hogy a tavalyihoz hasonlóan a családi értékeket próbálják szem előtt tartani. Nemcsak a gyerekekre figyelnek, hanem szórakozási lehetőséget biztosítanak a szülőknek és a nagyszülőknek is. Július 6–9. között délelőttönként inkább a gyerekprogramok és a kézműves-foglalkozások kerülnek előtérbe, a Caritas csapata egy családi olimpiával készül, a keresztúri Villám–Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület habpartit tart a kicsiknek, de bábelőadások, rajzverseny és mondókázás is várja az apróságokat. A délutánok a felnőtteknek szóló programokkal folytatódnak – a szervezők focibajnoksággal, táncházzal, koncertekkel és előadásokkal készülnek. Az idei vasárnapi istentisztelet különlegessége, hogy három keresztelőre is sor fog kerülni a sátorban. 
A családi együttlét mellett a közösség is kiemelt figyelmet kap a tábor ideje alatt. 

– A tábor pozitív hozadéka, hogy a gyerekek már abban a tudatban nőnek fel, hogy a közösséghez tartozni jó. Ha a szülő nem vesz részt a közösség életében, akkor nagy eséllyel a gyerek sem fog csatlakozni a rendezvényeinkhez. De amikor a szülő magával hozza a gyerekét, akkor a gyerek sokkal erősebben fog kötődni ahhoz a közösséghez, melyhez tartozik

- mondta. 
A tábor már-már fesztivállá nőtte ki magát, nemcsak a jelentkezők létszámát vagy a rendezvény népszerűségét, hanem a programok sokszínűségét is figyelembe véve. Kiss Imola elmondta, hogy a sátortábort mindenképpen meg szeretné szervezni 2024-ben is. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!