Hirdetés

Meredek kérdések, személyeskedés, hajrázó szimpatizánsok

Soros-pénzt fogadnának el inkább, vagy tíz zsiráfot Orbán Viktor miniszterelnöktől, mit ígérnének a székelyudvarhelyi nőknek, a romáknak és a románoknak, hogyan fejlesztenék a közlekedést, az oktatást és a kultúrát – ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a jelöltektől azok, akik az Udvarhelyi Fiatal Fórumnál, az Udvarhelyi Hírportál által szervezett választások előtti vetélkedőt követték.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Meredek kérdések, személyeskedés, hajrázó szimpatizánsok
Gálfi, Ember, Szakács‑Paál. Vasárnap eldől, ki vezeti újabb négy évig a székely anyavárost Fotó: Hodgyai István

A polgármesterjelöltek vetélkedője rövid bemutatkozóval kezdődött, ahol az eseményt követők megtudhatták, hogy Ember Attila erőssége a sakkozás, Gálfi Árpád fiatalkorában színjátszó csoportba járt, és Szakács‑Paál Istvánnak a világ ötven országából van már egy‑egy bögréje. A vetélkedő moderátora, Szilágyi István külön kiemelte, hogy szeretnék a komfortzónájukból kibillenteni a jelölteket, így a négy részre osztott pódiumbeszélgetés kérdéseit is ennek megfelelően állították össze.

Meredek kérdések, személyeskedés, hajrázó szimpatizánsok

Mint kiderült, a három jelöltből kettőnek a kampányzajban eddig nem hangoztatott tervei is vannak: Gálfi Árpád a Szarkakő aljában szeretne egy ipari parkot létesíteni, Szakács‑Paál István a Szejkefürdőn vagy a Kerekerdő közelében szeretne egy rekreációs és egy időseknek szánt központot létesíteni. Az EMSZ jelöltje nem bocsátkozott ígérgetésekbe, arra hivatkozva, hogy nehéz négy év előtt áll a város, hiszen a számos befejezetlen beruházás mellett egy tízmilliós hitellel is szembe kell nézni.

Meredek kérdések, személyeskedés, hajrázó szimpatizánsok

A vetélkedőn a jelöltek azt a feladatot kapták, hogy Székelyudvarhely vaktérképére rajzolva ismertessék elképzeléseiket. Gálfi és Ember az egyházakkal való szoros kapcsolatot, a gyökereinkhez való ragaszkodást hangsúlyozta, előbbi mindezt megtoldotta a kisiparosoknak szánt inkubátorház és az elkerülő utak nyomvonalának berajzolásával. Szakács‑Paál több fejlesztés és beruházás tervét (uszoda, zöldövezetek) feltüntette a térképen, kiemelve, hogy a minőségi szakoktatás helyreállítására és a munkahelyek teremtésének elősegítésére nagy figyelmet kell fordítani.

A jelölteknek emellett olyan kérdésekre is kellett válaszolniuk, hogy miről szólt az elmúlt nyolc év, mit ígérnének a romáknak, a nőknek és a románoknak, mondják el az öt legfontosabb tennivalót a következő mandátumra, miből fizetnék ki a város hitelét, illetve melyik párttal szövetkeznének, ha nincs többségük a helyi tanácsban. Az egyik kérdésre adott válaszokból az is kiderült, hogy Soros Györgytől egyik jelölt sem fogadna el eurómilliókat, abban egyetértettek, hogy pénzt az uniós forrásokból is lehet szerezni. Orbán Viktortól viszont egyedül Szakács‑Paál fogadna szívesen zsiráfokat Soros‑pénzek helyett, hogy a városban fellelhető magasabb fákat az előző vezetésnél hatékonyabban tudják metszeni.

Meredek kérdések, személyeskedés, hajrázó szimpatizánsok

Az eseményen az oktatás, a kórház, az infrastruktúra és a kultúra fejlesztéséről is beszéltek a jelöltek, olyan kérdéseket is szóba hoztak, hogy a kórház miért nem tudta hasznosítani a pandémia idején neki folyósított támogatást, miért nem sikerült elindítani az UCECOM épületébe tervezett felsőfokú IT‑oktatást, és hogyan tudják segíteni az asszisztensképzés fejlesztését. A vetélkedő nézői kérdésekkel zárult, a felszólalók többek közt az elkerülő út ügyéről, egy politikai szerepet vállaló személy alkalmazásából eredő botrányról, valamint a református kollégium udvarán zajló munkálatok felfüggesztéséről kérdezték a jelölteket.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!