Hirdetés

Megmentik a távfűtést Székelyudvarhelyen

Megijedtek az udvarhelyi lakók a távhő drágulásától, és máris megnövekedett a rendszerről való leválást kérelmezők száma. Csütörtökön viszont megtette az első lépést a székelyudvarhelyi önkormányzat a helyzet rendezésére. Van lehetőség az ár további kompenzációjára, és úgy tűnik, már csak a szolgáltató és a polgármesteri hivatal hatékonyságán múlik, hogy a fűtési szezon kezdetére megszületik-e a megoldás.

Asztalos Ágnes
Megmentik a távfűtést Székelyudvarhelyen
Ki fékezi a munkát? Az udvarhelyi tanácsülések örök nagy kérdése Fotó: Hodgyai István

Az önkormányzat májusi közgyűlését Gálfi Árpád polgármester indította, a választási kampány hevében az elmúlt időszak megvalósításait sorolta, mondván, hogy a testület tagjai is büszkén mutogathatják majd a sok beruházást gyermekeiknek. Ennek ellenére az önkormányzati képviselők nagy többséggel elutasították a tavalyi év zárszámadását, amelyet egyébként a törvény értelmében május 31-ig meg kell(ene) tenni. A határozattervezet bemutatásából kiderült, hogy a hivatal a bevételei 47 százalékát fordította beruházásokra, 53 százalékot a működési költségek tették ki. A bevétel 47 százaléka saját forrás, 53 százalék a támogatás.

Az összbevétele a városnak tavaly több mint 170 400 000 lej volt, ez 80 százalékos hatékonyságot jelent. Fejlesztésekre 85,6 millió lejt fordítottak, az európai uniós pályázatok esetében a tervezetthez képest 79 százalékos a megvalósítási mutató, de összben a beruházások mindössze 69 százalékban valósultak meg. Miután az RMDSZ-frakció hangot is adott elégedetlenségének, a polgármester újfent fékezéssel, hátráltatással vádolta meg a tanácsosokat. Az ülésvezető Péter Balázs (POL) konkrét példát kért erre, de nem kapott. A továbbiakban a testület jóváhagyta, hogy a városi kórház bővítse az ügyeleti vonalait gyermekgyógyászati és sürgősségi vonallal is. Az egyházak számára kiírt pályázati programot is megszavazták a képviselők: a 200 000 lejes keretösszegű kiírásra öt jelentkező volt, négy pályázatot fogadtak el, és ezek között osztottak el 170 000 lejt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az ülés egyik legfajsúlyosabb témáját a távfűtés jövője képezte. Mint ismert, egy 2014-ben hozott törvény még tíz évig engedélyezte az önkormányzatoknak, hogy saját költségvetésből kompenzálják a hőenergia előállítási árát. A lehetőség idén tavasszal lejárt, áprilistól háromszorosára nőtt Székelyudvarhelyen a fűtés és a meleg víz lakossági ára. Mint elhangzott, a szolgáltató Urbana Rt.-hez már sokan nyújtottak be leválási kérelmet, viszont a sok leválás ellehetetlenítheti a gazdaságos működést (jelenleg 1800 háztartás van a rendszerben). Sőt, mint kiderült, tavaly 40 százalékos veszteséget „termelt” a vállalat.

Az RMDSZ-frakció kemény szavakkal vádolta ismét a polgármestert, hogy bár tudott a határidőről, mégsem tett semmit, ráadásul a távhőszolgáltatás modernizálásába is mindössze 2-3 millió lejt fektetett be, miközben elődje, Bunta Levente közel 70-et.

Ők ki is dolgoztak egy megoldási javaslatot, és tulajdonképpen ennek mentén próbálja most megmenteni a távfűtést a városvezetés. Most arról szavaztak, hogy megszüntetik a direkt kezelést (adminisztrációt) az önkormányzat és a szolgáltató között, azaz felbontják a szerződést, majd versenytárgyalást írnak ki a szolgáltatásra, amelyre jelentkezhet az Urbana, és így továbbra is bepótolhat a hőenergia előállítási árába a város. Viszont az eljárás időigényes, ezért a tanácsosok felszólították a hivatalt, hogy igyekezzenek, mert ha szeptemberig nem sikerül lefolytatni a procedúrát, súlyos helyzetbe kerülhet sok család és maga a távfűtés is.

Több, a Bethlen lakótelepen, illetve a Sziget utcában található családorvosi rendelő hosszú távú bérbeadását is megszavazták, végül a Regionális Operatív Programban (POR) futó, meghosszabbított határidejű pályázatok esetében kellett jóváhagynia az önkormányzati testületnek a frissített gazdasági mutatókat, a lépés a továbbfinanszírozás miatt volt szükséges. Ott van ezek között a két mobilitási projekt, a Székelytámadt vár rehabilitációja, a Csillagvizsgáló újjáépítése is. Godra Zsolt, a POL frakcióvezetője itt jegyezte meg, hogy éppen emiatt nem lesz büszke ezekre e beruházásokra, mert az, hogy nem sikerült időben befejezni a beruházásokat, tetemesen megnövelte az önrészt, aminek extra költségeit (hitelt vett fel a város) még a gyermekei is törleszteni fogják. 

Egyébként elhangzott még az is, hogy június elsején, a Gyermeknapon próbajáratra indul hat új elektromos busz, a járművek a hétvégén mindhárom vonalon közlekednek majd.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!