Hirdetés

Megmentik a székelykapukat

Több mint negyven hagyományos székelykaput mentettek meg az enyészettől Zetelaka községben az elmúlt évek során. A program idén is folytatódik, sőt akár örökbe is lehet fogadni egy-egy kaput a jövőben.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megmentik a székelykapukat
Székelykapuk Zetelakán. Értékmentés Fotó: Hodgyai István

Zetelaka község ön­kor­mány­za­ta nagy hangsúlyt fektet a szé­kely­ka­puk védelmére, megmentésére. A Pro Zetea Egyesület 2008-ban indította a Ze­te­la­ki Szé­kely­ka­pu Programot, amelynek köszönhetően éven­te 40- 45 ezer lej értékben tataroznak szé­kely­ka­pu­kat a községben. Az elmúlt ti­zen­hat év alatt a programnak köszönhetően több mint negyven szé­kely­ka­put mentettek meg, és a jövőben is folytatják a munkát. Az ön­kor­mány­zat biztosít anyagi keretet a kapuk mentésére.
Nagy Attila, Zetelaka község polgármester elmondta, szakmai megalapozottsággal választják ki azokat a kapukat, amelyeket restaurálnak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A régebbi kapuk nagyobb veszélyben vannak és nagyobb értéket is képviselnek, éppen ezért elsősorban ezek kerülnek be a programba, de teljes mértékben támaszkodunk a szakmai bizottságnak a véleményezésére

– közölte az elöljáró, kiemelve, hogy a programnak több ága van, elsősorban a tulajdonosnak nyújtanak segítségek a székelykapu felújítására, hogy ne mondjon le róla.
Mint mondta, szerződést kötnek a tulajdonossal, hogy tizenöt évig nem bontja le a kaput, majd az egyesület saját költségén felújítja azt. Ha a gazda mégis megválni kíván a kapujától, akkor az önkormányzat tulajdonába kerül, és restaurálását követően a leendő tájház udvarán állítják fel.

Hodgyai István
 Értéket mentenek. Megvédik az épített örökséget. 

– Néhány éve vásárolt a hivatal egy régi ingatlant, azzal a céllal, hogy tájházzá alakítsuk, ez még nem történt meg, de ennek az ingatlannak az udvarán már három olyan székelykapu is áll, amelyet az elmúlt évek során tataroztak, ezáltal pedig megmentettek

– részletezte az elöljáró.
Elsődleges céljuk, hogy a kapuk a helyükön maradjanak, de ha ez mégsem lehetséges, akkor legalább a faluban, a községben. A Szé­kely­ka­pu Program részeként örökbefogadási akciót is indítanának, amelynek szabályzatrendszere még kidolgozás alatt van, de bíznak benne, hogy a jövőben elindulhat a mentés ezen formája is. Az egyesület, illetve az önkormányzat közvetítő szerepet vállalna a kapu régi gazdája és az örökbefogadó között.
2022-ben háromnyelvű információs táblákat helyeztek el a község területén, amelyek az érdeklődőket látják el hasznos információkkal a szé­kely­ka­puk­ról. A Ze­te­la­ki Székelykapu Program indulásakor mintegy 400 székelykaput tartottak nyilván a községben, kis és nagy méretű kötött kaput egyaránt.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!