Hirdetés

Már nem fagy be a szenteltvíz

Jelentős korszerűsítési mun­kálatok kezdődtek az elmúlt ősszel a székelyvarsági római katolikus templomokban, amelyek jelenleg is zajlanak. Padlót és padokat cseréltek, fűtést szereltek, tetőt javítottak, modernizálták a villanyhálózatot, jelenleg pedig napelemek felszerelésével tennék energiahatékonyabbá a templomot.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Már nem fagy be a szenteltvíz
Új padok, jobb közérzetért. Felújítás Fotó: Andorka István

Székelyvarság Hargita megye legnagyobb szórványtelepülése. A több mint 1500 lelket számláló katolikus közösségnek két temploma van, egyik a központban, a másik pedig a Sólyomkő nevű falurészen található. Az elmúlt ősszel jelentős tatarozási munkát sikerült eszközölnie az egyházközségnek mindkét épületen, a beavatkozás lassan már elengedhetetlen volt. Jánosi Gellért székelyvarsági plébános elmondta, pályázati forrásokból sikerült támogatást szerezniük terveik megvalósításához. Többek között sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Alap két kiírásán, így Magyarország Kormányának támogatásával 25 millió forintot hívtak le, de kihasználták Hargita Megye Tanácsának egyházakat támogató programját is, amelynek köszönhetően 49 ezer lejt költhettek a korszerűsítési munkálatokra.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A templomokat folyamatosan újítjuk, szépítjük, most kerültünk a központi templomnál a templombelső rendbetételéhez. A padlót gomba támadta meg, ezért is volt szükség a cserére, és ha már felszedtük, akkor padlófűtést is szereltünk. Mindeddig ugyanis nem volt fűtés a templomban, az utóbbi években infrapanelek segítségével próbáltunk melegíteni, de ezeket is csak az első padokba szerelték fel

– számolt be a plébános, megjegyezve, hogy telente mindeddig befagyott a szenteltvíz, mióta azonban az egész templomhajóban működik a padlófűtés, nem tapasztaltak hasonlót.
A fűtést hőszivattyúk segítségével oldják meg. Kicserélték ugyanakkor a padokat, mivel azok is rossz állapotban voltak, jelenleg pedig napelemeket szerelnek a templom mellé, hogy ezzel is csökkentsék a költségeiket. A sólyomkői templomban a tetőt javították az elmúlt ősszel, hiszen több alkalommal befolyt a víz, emiatt pedig elengedhetetlen volt a munkálat. A plébános elmondta, a jövőben is igyekeznek kihasználni a kínálkozó pályázati lehetőségeket, következő lépésként a templom nyílászáróit cserélnék korszerűekre. 
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!