Hirdetés

Már látni a végét

Három nagy beruházás zajlik párhuzamosan a Parajd községhez tartozó Alsó- és Felsősőfalván: víz- és szennyvízvezetéket építenek, és aszfaltozzák a főbb utcákat. Az elhúzódó pályázatokból idén kettőt lezárnának.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Már látni a végét
Több szakaszon végeznek munkálatokat. Várt infrastruktúra Fotó: Hadnagy Éva

Várakozásra, torlódásokra számíthatnak azok, akiknek Felsősófalván keresztül vezet az útjuk, a forgalmat ugyanis a település több pontján jelzőlámpák irányítják a víz- és szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai miatt.

Egész évben dolgoznak

A munka az elmúlt nyáron kezdődött el a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL) nyert sikeres pályázatnak köszönhetően. Tavaly a mellékutcákban dolgoztak, azok az utcák élveztek prioritást, amelyek aszfaltozását is tervezték, jelenleg a főút, vagyis a 13A országút mentén dolgoznak két munkaponton.

– A mellékutcák nagy részében már lefektették a vezetékeket, és a bekötések is készen vannak, sok esetben már az aszfaltozás előkészületei zajlanak. A főút mindkét oldalán ki kell építeni a fővezetéket, így az év hátralévő részében biztos, hogy dolgozni fogunk

– fogalmazott Nyágrus László, Parajd község vezetője. Hozzátette, a nagy aknákat kell földbe helyezzék, és körülbelül hét helyen átfúrásokra is szükség lesz a főúton, ezért továbbra is kérik a lakosok és az autósok türelmét. – A munka jól halad, de még kérdéses, hogy idén pontot tudunk-e tenni a projekt végére – vélekedett.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Alsósófalván idén befejezik a munkát

Alsósófalván is zajlik a munka, haladnak a víz- és szennyvízhálózat építésével. A pályázatot az Európai Unió Vidéki Beruházások Ügynökségénél (AFIR) már 2017-ben megnyerte az önkormányzat, ám számos előre nem látható bonyodalom, pereskedés miatt késlekedtek a kivitelezéssel, így valamivel több mint két éve kezdődhetett el a tényleges munka. Tavaly ősszel járt volna le a kivitelezési határidő, de sikerült hosszabbítást kérnie az önkormányzatnak, így idén szeptemberre kell befejezni. A vezeték földbe helyezését már befejezték, még néhány utcánál vannak elmaradva a bekötések. A projekt ugyanakkor magában foglalja a parajdi derítő- és ivóvíztisztító állomás teljes felújítását is, amelyhez csatlakoznának az új hálózatok, jelenleg azon is dolgoznak.

Már látni a végét

A főbb utcákra aszfalt kerül

Egy harmadik, egymillió eurós nyertes pályázata is van a parajdi önkormányzatnak az AFIR-nál, amely a két Sófalva főbb utcáinak modernizálásáról szól. Ennek megfelelően tavaly Alsósófalva több utcájában aszfaltoznak, nemsokára pedig ismét visszatér a kivitelező.

– Az aszfaltozás feltétele az, hogy a vezetékek és a bekötések rendben legyenek. Tavaly néhány utcát sikerült is modernizálni, hamarosan pedig visszatér a kivitelező, kialakítják a sáncokat, a bejáratokat, és jöhet az aszfaltozás

– részletezte a polgármester. Hozzátette, a beruházások értéke az elmúlt években jelentősen megemelkedett az elnyert támogatásokhoz képest, az alsósófalvi munkálat az eredeti hétmillió lej helyett közel 23 lejbe kerül, hasonló összegbe kerül a felsősófal­vi beruházás is. Az önkormányzat tavaly Felsősófalva esetében segítséget kapott a fejlesztési minisztériumtól, több mint 13 millió lej kiegészítést utaltak ki a beruházás megvalósítására, ám Alsósófalva esetében az önkormányzatot terheli a jelentősen megemelkedett önrész előteremtése.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!