Lovas hagyományok őrzői

Hétvégén kilencedik alkalommal szervezik meg a Székely Lovas és Kultúra Fesztivált Kissolymoson. A kétnapos rendezvényen magasugrás-, díjugrató- és ügyességi versenyeket, valamint kézműves-bemutatókat és főzőversenyt is tartanak.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Lovas hagyományok őrzői
Családbarát programok. Látványos versenyszámok Fotó: Sólyom Major/FB

Ebben az évben is a kis­soly­mo­si Sólyom Major lovarda ad otthont a Székely Lovas és Kultúra Fesztiválnak. Szep­tember 1–2. között a látogatóknak lehetőségük lesz különböző lovas versenyeket nézni, néptánc-, kézműves-bemutatókon részt venni, illetve Pászka Lehel lovasíjász műsorát megtekinteni. 
A szervezők minden évben több mint kétezer látogatóra számítanak a fesztivál ideje alatt. Számos lovagláshoz kapcsolódó hagyomány él a településen, amelyeket nagy gonddal őriznek, ápolnak, s nem utolsósorban olyan eseményekkel népszerűsítenek, mint a hétvégén sorra kerülő fesztivál. A fesztivál programját úgy állították össze, hogy ötvözze a székely folklór hagyományaira épülő sportlovaglást és populáris lovaglókultúrát – mondta Szabó Klára főszervező. Hozzátette: a fesztivál célja a lovas sportágakat közelebb hozni a gyerekekhez és a felnőttekhez, a versenyekkel tapasztalatot biztosítani a hobbisportolóknak ahhoz, hogy később könnyedén teljesítsék az országos bajnokságok követelményeit, illetve népszerűsíteni a lovaskultúrát a székelyföldi településéken. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a lovasversenyeken és a különböző kulturális bemutatókon kívül az érdeklődők életkortól függetlenül szórakozni is tudjanak. 
A rendezvény pénteken 18 órakor kézműves-kiállítással kezdődik, ezt követően késő estig tartó táncmulatságra várják a vendégeket. A további kötetlen programokat többnyire szombaton szervezik – ekkor lehet részt venni az arcfestésen, szekerezésen, és az állatsimogató is megnyitja kapuit. Az idei rendezvény, a szokásokhoz híven, szombat reggel ügyességi és díjugrató versennyel, illetve lovas magasugrással folytatódik. Az ügyességi megmérettetéseken a versenyzők életkor szerint állnak rajthoz, a díjugratásnál pedig kategóriánként hetven, nyolcvan, kilencven centiméteres, illetve egy méter magas akadályokat kell átugrani. A versenyzők többsége, mint minden évben, székelyföldi lovardákból érkezik a fesztiválra. A sportversenyeket főzőverseny követi, ahol a környék szakácsai összemérhetik tudásukat katyófőzésben, aminek szintén nagy hagyománya van a településen. Az esemény szombat este tűzijátékkal zárul. 
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!