Hirdetés

Lebontották a Madarasi-Hargitán illegálisan felépített iglukat

Engedélyek nélkül épített speciális borítású iglukat 2020-ban egy marosvásárhelyi cég a Madarasi Hargita azon területén, ami Szentegyháza városhoz tartozik. A helyi városvezetés, évek óta pereskedik a turistaszállásokat üzemeltető vállalattal az illegális építkezés miatt, jogerős ítéletet követően sikerült elérniük, hogy lebontsák azokat.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Lebontották a Madarasi-Hargitán illegálisan felépített iglukat
Natura 2000-es területre építkeztek illegálisan. Hiba volt

„Nyertünk! Ilyen még nem volt Szentegyházán. Lebontották a Madarasi-Hargita szentegyházi adminisztratív területén illegálisan felépített iglukat”– fogalmazott szerdai Facebook-bejegyzésében Lőrincz Csaba szentegyházi polgármester, hozzátéve, hogy azok lebontását már 2020-ban kezdeményezte. A helyi elöljáró arra is kitért bejegyzésében, hogy az az idő, mikor kényük-kedvük szerint illegálisan építkezhetnek, és pont azok hunynak szemet felettük, akik a város érdekeit kellene védjék, lejárt. „Úgy gondolom, hogy valahol itt kezdődik a valódi rendszerváltás” – fogalmazott.

Lapunk megkeresésére a polgármester részletesebben is beszámolt az illegális építkezésekről. Mint elmondta, az iglukat építő vállalatnak csak talajfúrási mérései voltak, a helyi hivataltól nem váltott ki semmilyen engedélyt, ami az építkezést jóváhagyta volna.

– Ilyen még nem volt Szentegyházán, hogy egy illegálisan felépített ingatlant lebontassanak, eddig mindenki, valakivel vagy által, megoldotta, hogy az épületek állva maradjanak – avatott be a polgármester, aki szerint a hasonló cselekvések felett nem lehet szemet hunyni, hiszen a város érdekei ellen mennek.  – Először csak minimális büntetést szabtunk ki, és kértük a létesítmények lebontását, ezt támadta meg a vállalat, amiből három per lett – részletezte Lőrincz.

Mint rámutatott, a Madarasi-Hargita Natura 2000-es terület is, így csak hosszú és procedurális utánajárással lehetne építkezni a helyszínen, ráadásul az építkezés a helyi városstratégiai és városrendezési elképzelésekbe sem fért bele.

– Bárki lehet akármilyen gazdag, és állhat bárki a háta mögött, nem csinálhat azt, amit akar – nyomatékosította Lőrincz.

A polgármester azt a problémát is felvetette, hogy ha a hivatalhoz kutatási céllal nyújtanak be kérvényt egy megvásárolt területre, az köteles bizonyos engedélyeket kibocsátani, ám ezzel sokan visszaélnek.

– A Madarasi-Hargitán és több helyen is hasonló csellel léptek fel. Régebb ezt lehetett csinálni, hogy jönnek a „kanyarfúróval”, most nem – szögezte le.

Lapunk a perek tárgyát képező iglukat üzemeltető GISOLUTION & MAP nevű marosvásárhelyi céget is felkereste, annak képviselői viszont csak annyit árultak el, hogy nem ők a telek tulajdonosai, és a létesítmények elbontását követően eladták azokat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!