Hirdetés

Közeleg az idei Odaadó Est

Évről évre lehetősége van néhány civil szervezetnek pénzt gyűjteni egy-egy program lebonyolítására a Szé­kely­ud­var­he­lyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Odaadó Est elnevezésű eseményén. Gyakran többszöröse gyűl össze a kívánt összegnek, tavaly például összesen közel hatvanezer lej adományt kapott a kiválasztott három projekt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a tavalyi nyertesek hogyan gazdálkodtak a pénzzel.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Közeleg az idei Odaadó Est
Jó célokért közösségi támogatással. Megvalósították Fotó: SZKA

Az SZKA egyik legsikeresebb adománygyűjtő programja az Odaadó Est, amelyre évente egyszer udvarhelyszéki civil szervezetek, kezdeményezési csoportok jelentkezhetnek egy-egy megvalósításra váró ötlettel. Az SZKA mellett működő Jótékony közösség hármat választ ki közülük, amelyek majd a nagy napon meghívott vendégek – potenciális adományozók – előtt mutatják be projektjüket, kérve a közösség támogatását. Egyfajta aukciószerű hangulatban jelentik be adományaikat a jelenlévők, mígnem rendszerint jelentős összeg, gyakran jóval több pénz gyűl össze, mint amennyit az adott szervezet kér.
A kapott támogatással a három tavalyi civil szervezet közül egyelőre kettő számolt el – tudtuk meg Balogh Csengétől, a közösségi alapítvány szóvivőjétől. Az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete a SzerethetŐk elnevezésű projektjéhez a kért összeg több mint háromszorosát kapta (17 700 lejt), azt ígérték, hogy foglalkozásokat tartanak ebből, amellyel a sérült gyermekeket nevelő családok iránti elfogadást mélyítik el, és mozgásfejlesztéshez szükséges eszközöket szereznek be. Mint megtudtuk, több önkéntes bekapcsolódásával kéthetente került sor az érzékenyítő zenés-mozgásos foglalkozásokra, amelyeken sérült és egészséges személyek vettek részt. Matracokat, fitneszlabdákat, ún. habhengereket vásároltak, illetve egy Baby gym elnevezésű akadálypályát, mindez hatékonyabbá, színesebbé tette a gyógytornász által vezetett fejlesztő tevékenységeiket. 


Hirdetés


A Harghita Business Center (HBC) lányoknak, fiatal nőknek kívánt önismereti alapú, többmodulos női vezetőképzőt szervezni. A NŐ az erő című tréningre mintegy 20 ezer lejt kaptak az Odaadó Est közönségétől, a 40 órás képzést sikerrel le is bonyolították azóta, összesen tizenhat 17 és 24 év közötti résztvevővel.
A harmadik szervezet, a csíkszeredai Leaders For All kezdeményezési csoport az Odaadással a jövőnkért elnevezésű programjára ugyancsak mintegy 20 ezer lejt kapott székelyudvarhelyi középiskolásokat megszólító önismereti foglalkozások szervezésére. Nekik a hónap végéig kell elszámolniuk, hogy mi valósult meg a tervükből. 
Idén is három civil szervezet kérheti a közösség támogatását. A Lilapont Egyesület előkészítő osztályosoknak szeretne egyfajta mentorprogramot indítani, amellyel az eltérő fejlődésű gyermekek iskolai beilleszkedését segítenék. A KözKuckó Egyesület a KÖZpont Családfesztivál szervezésére gyűjt, amelyet nyáron tartanának Szejkefürdőn. A harmadik projekt a daganatos betegek támogatását célozza meg, az IgnisCafe erre kidolgozott programjára kéri majd a támogatást. 
Az Odaadó Est jól bejáratott forgatókönyve szerint a 40 személyből álló Jótékony közösség rendszeres adományaiból a három projekt mindig kap egy alaptámogatást, ezt növelik az esemény közönségének adományai. Az idei, immár hetedik kiadásához érkezett adományozó gála május 9-én lesz Székelyudvarhelyen.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!