Hirdetés

Sinka Arnold: kitartó munkával lehet eredményeket elérni

Sinka Arnold az RMDSZ Ud­var­hely­szé­ki Területi Szerve­ze­té­nek ügyvezető elnöke, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza. Két székelyudvarhelyi városi tanácsosi mandátum után a megyei önkormányzat testületében folytatta tevékenységét 2020-ban. Az elmúlt négy évben végzett munkájáról, valamint jövőbeni terveiről kérdeztük.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 7 perc
Sinka Arnold: kitartó munkával lehet eredményeket elérni
Fotó: Sinka Arnold archívumából

– Miért vállalta négy évvel ezelőtt a megyei tanácsosi mandátumot?

– Nyolc évig, 2012–2020 között voltam Szé­kely­ud­var­he­lyen az önkormányzati testület tagja, négy évvel ezelőtt pedig lehetőség adódott, hogy a megyei önkormányzatban folytassam. Úgy gondoltam, utóbbiban hatékonyabban tudok dolgozni és jobb eredményeket érhetek el, ugyanis a Gyu­la­fe­hér­va­ri Caritas szé­kely­ud­var­he­lyi munkapontjának vezetőjeként korábban is Ud­var­hely­szé­ken dolgoztam, így elég jól ismertem a területet, tartottam a kapcsolatot polgármesterekkel és más érintettekkel. Ez motivált arra, hogy vállaljam a megbízást, és a megyei önkormányzat testületében folytassam.

– Milyen területeken kívánt tevékenykedni a megyei önkormányzatban?

– Szakterületem a vidékfejlesztés, ezért a mezőgazdaságra akartam fókuszálni a megyei önkormányzatban is. 2018-tól a Mangalicatenyésztők Egyesületének alelnöke vagyok, és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szaktanácsadója. Jó rálátásom van a helyi gazdálkodás kihívásaira, a gazdákkal való személyes kapcsolattartás hozzásegített problémáik feltérképezéséhez, amelyekre mindig igyekszem megoldásokat találni és integrációkat javasolni az összefogásra.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Milyen nagyobb megvalósításokhoz járult hozzá Udvarhelyszéken az elmúlt négy év során?

– Bíztam benne, hogy a megye segítségével forrásokat tudunk biztosítani például a székelyudvarhelyi zöldségpiac felújítására. Előzőleg mindig arra panaszkodtak, hogy nincs erre forrás, én reméltem, hogy tudok ebbe az irányba lobbizni. Az első évben már sikerült is Székelyudvarhely városának erre a célra átutalni összeget, de sajnos azóta sem történt előrelépés az ügyben. Ez nem egy sikertörténet, de mi mindent megtettünk, nem rajtunk múlott. Egy másik nagy horderejű téma, amely ugyan nem a mezőgazdasághoz kapcsolódott, de igencsak fontos lett volna, az elkerülő út kérdése. Arra is egyezséget kötöttünk a megyénél, hogy egy jelentős összeget elkülönítünk erre, de sajnos ezzel sem történt semmi azóta sem. Szóval Székelyudvarhelyhez kötődően nagyon nagy sikerekről nem tudok beszámolni. Annál több van Udvarhelyszéken. Amit még a mandátumom elején kezdeményeztem, az egy közlekedési, fejlesztési egyesület létrehozása a Székelyudvarhellyel szomszédos önkormányzatokkal együtt. Ez ma már be van jegyezve, és bízom benne, hogy a következő mandátum során egy olyan közösségi közlekedési projektet tudunk kidolgozni, amely megoldaná az iskolások és a munkába járók ingázását. A 137-es megyei út teljes körű felújítása, amely már el is kezdődött, közös udvarhelyszéki siker, és bízunk benne, hogy másfél év múlva pontot tudunk tenni a végére. Szintén sikernek könyvelhetjük el a 136B jelzésű megyei út korszerűsítésének elindítását is, amely Székelypálfalvát kötné össze Énlakával. Ez is szép eredmény lesz, amikor elkészül. Az olyan pályázatoknál, amelyek Bukaresttől függenek, minden egyes önkormányzatnak segítünk a követésben, a kapcsolattartásban, így mindegyik megvalósításból kivesszük egy kicsit a részünket megyei önkormányzatként. Ezek az eredmények pedig nekem is sikerélményt nyújtanak.

– Milyen programokkal segítik a gazdákat? 

– Minden évben megszervezzük a Gazdafórum Karavánt, az Udvarhelyszéki RMDSZ és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szervezésében. 
A gazdafórum célja, hogy segítse és tájékoztassa a térség gazdáit az újonnan induló pályázatokról, hogy első kézből szerezhessenek hiteles információkat a törvénymódosításokról, az APIA-támogatásról, amelynek ilyenkor van a leadási határideje. Idén indul egy új támogatási ciklus pályázatokra, arról is beszámolunk.

– Hogyan látja a Hargita megyei gazdák helyzetét? 

– Átalakulóban van a mezőgazdaság Hargita megyében is, a nagyobb mezőgazdasági vállalkozások, szövetkezetek kezdik átvenni a terepet a kisebb családi gazdaságoktól. Ugyanakkor azt látom, hogy aki elhatározta, hogy mezőgazdasággal akar foglalkozni, az mindent megtesz azért, hogy gazdaságával a család megélhetését biztosítsa.

– Milyen tervekkel vág neki a következő megyei tanácsosi mandátumának?

– Nagyon jó csapattal dolgozhattam együtt az elmúlt négy évben, és az elkezdett projekteket be kell fejezni. Meg­győ­ződésem, hogy csak ki­tar­tó munkával, csapatban lehet haladni és eredményeket elérni. Ennek szellemében fogok dolgozni ezután is.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!