Kiosztották a Pro Urbe díjakat, odaítélték a díszpolgári címet 

Hétfő délután dísztanácsülés keretében kiosztották a Pro Urbe díjakat Székelyudvarhelyen. A rangos kitüntetést idén hárman vehették át, illetve díszpolgári címet is adományoztak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kiosztották a Pro Urbe díjakat, odaítélték a díszpolgári címet 
Ünnepi műsor is járt az elismerések átadásához Fotó: Hodgyai István

Ünnepelni gyűltek össze hétfő délután Székelyudvarhelyen, a Szent István teremben a városatyák, ugyanis a dísztanácsülésen számos kitüntetést osztottak ki az arra érdemeseknek.  

Az ülés napirendjén négy napirendi pont szerepelt, azoknak a személyeknek a díjazása, akik több éven keresztül kifejtett munkásságukkal, a gazdaság, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a kultúra, területén végzett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek a település fejlődésében és jó hírét vitték a városnak az országban, illetve a határokon túl is. Gálfi Árpád polgármester úgy fogalmazott: a sikeres emberek lételeme a küzdelem, amely megteremti a sikert. Hozzáfűzte: a díjak várományosai egész eddigi életük során a fejlődés mellett tették le voksukat, amelyhez gratulált és további kitartást, egészséget kívánt számukra.

A város főjegyzője ismertette a díjak odaítélésének feltételeit, amelyeket meg nem határozott időszakonként, a város számára fontos időpontban adhatnak át. Ezt idén június 26-án tették meg. A testület jelen lévő tagjai ezt követően elfogadták a határozattervezeteket, majd kiosztották a díjakat.

A díszpolgári címet Pávai István, Székelyudvarhely szülöttje, etnomuzikológus, népzenegyűjtő, a táncházmozgalom alapítója kapta. Munkásságát Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője ismertette a jelenlévőkkel. A Pro Urbe díjat idén hárman – Csutak Ildikó nyugalmazott zenetanár és karmester, Orbán István, kétszeres kézilabda-világbajnok (1970, 1974), valamint dr. Szabó Sándor nyugalmazott szülész-nőgyógyász, egykori kórházigazgató (1990–1995) – vehették át. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!