Hirdetés

Kevesebből gazdálkodhat idén Székelyudvarhely

Tavalyhoz képest kevesebb pénzből gazdálkodhat idén a székely anyaváros, aminek oka egyrészt az átütemezett pályázatok, másrészt a visszaosztott adó csökkenése. Bár szűkös a költségvetés, a hivatal nem torpan meg, további projektek elkezdését tervezi, és tíz tervvel készül az Országos Operatív Program új pályázati ciklusára.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kevesebből gazdálkodhat idén Székelyudvarhely
Nehezen született meg a költségvetés. Kicsit kurta is Fotó: Hodgyai István

A tavalyi évhez viszonyítva idén szerényebb, 170 millió lejes büdzsével indul neki Székelyudvarhely az idei évnek – tudtuk meg a városházán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint kiderült, ez főként az átütemezett uniós pályázatok költségvonzata miatt van így, de nagyban korlátozza a közintézmények személyzeténél bevezetett fizetésemelési csomag is. Gálfi Árpád polgármester szerint utóbbi miatt le kellett faragni a közintézmények működési költségeiből, így

több közintézmény jut kevesebb pénzhez idén,

egyelőre júniusig, hiszen legközelebb akkor lehet költségvetés-módosítást kezdeményezni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A polgármester arra is kitért, hogy a költségvetés-tervezet körül kialakult vita kapcsán a tanácsosok panaszai megalapozatlanok, hiszen a hivatal munkatársai és a szakosztályok október óta a büdzsén dolgoznak, és azt a törvényes előírások szerint idejében befejezték, közzétették. Gálfi szerint módosító javaslatokat szívesen fogadnak és várnak a képviselő-testület tagjaitól, ám azzal a feltétellel, hogy azokat írásban, törvényes keretek közt nyújtsák be, figyelembe véve azt, hogy a kiadási és a bevételi oldal egyensúlyban maradjon.

Kevesebből, okosan

Péter Lóránt, a városháza gazdasági igazgatója elmondta, hogy még az utóbbi napokban is folyamatosan alakították a költségvetést, így emiatt nem tudták hamarabb bemutatni. Az igazgató szerint a költségvetés csökkenését az is tetézi, hogy

az állami támogatások mértéke nem érte el a tavalyi szintet,

a visszaosztott személyi jövedelemadó hárommillió lejjel kevesebb, és áfavisszaosztásból is 1,6 millió lejjel kevesebbet kaptak, mint tavaly. A számadatoknak ugyanakkor pozitív példái is vannak, hiszen

a tavaly decemberi megszorítások miatt közel 9,3 millió lej maradt meg a városkasszában,

a kormány tartalékalapjából sikerült lehívni 1,6 millió lejt, és folyósították a város államkincstárból felvett tízmillió lejes hitelét is. Az igazgató bemutatója szerint az idei költségvetés hatvan százalékban fedezi a működést, míg negyven százalékban a beruházásokat, utóbbinál a már elkezdettek befejezését és a fennmaradt projektek elkezdését fogják előnyben részesíteni. Közintézmények esetében is változás mutatkozik a múlt évhez képest: az oktatási intézmények együtt 10,8, az egészségügy 6,8, a Művelődési Ház 6, a Városi Sportklub 5,4, a Helyi Rendőrség 3,8, az Urbana 2,9, a Haáz Rezső Múzeum 2,5, a Tomcsa Sándor Színház 2,4, az Udvarhely Néptáncműhely pedig 2,6 millió lejből gazdálkodhat idén a tervezet szerint. 

Új pályázati ciklus

Kovács Attila, a beruházási igazgatóság vezetője elmondta, szakosztályuk idén 74 millió lejes „óvatos” költségvetéssel tervez, egyelőre június végéig, mivel akkor lehet módosítani a költségvetést, és egyelőre nem látnak pontos képet a lehívható külső forrásokról. Mint Kovács részletezte, ebből 44 millió lejt a 2014–21-es Regionális Operatív Programban (POR) benyújtott pályázatok finanszírozására, 12,7 milliót az Országos Helyreállítási Programban nyert projektekre, a fennmaradó összeget pedig helyi beruházásokra, a következő pályázati ciklusban való részvételre és egyéb projektekre fordítanak. Kovács szerint

a következő ciklusra tíz projekttel készülnek pályázni: négy iskola felújítására, a Küküllő-parti sétány létrehozására, tömbházszigetelésekre és a mobilitási projekt továbbfejlesztésére.

Ezek mellett tervezik a közbeszerzés kiírását az északi elkerülő út megvalósítási tanulmányának elkészítésére, és további öt pályázat kivitelezésébe vonnák be partnerként az Országos Befektetési Vállalatot. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, további három, a Környezetvédelmi Alapnál benyújtott pályázat dokumentációja van előkészületben, és szintén három, az Anghel Saligny programban leadott pályázatot indítanak el, ám utóbbi esetében a szükséges jóváhagyások és források beérkezése diktálja majd a munkálatok ütemét.

Egyelőre nincs pénz a hidak felújítására

A tervezett karbantartási munkálatokról Fülöp-Székely István, a műszaki igazgatóság vezetője számolt be, aki szerint több utca felújítását is a mobilitási projekttel fogják összehangolni.

A tervek szerint a Malom, a Cipészek, a Lakatosok, a Szabók és a Kós Károly utcát újítják fel teljesen,

parkolókkal, kerékpárutakkal, úttestekkel egyetemben. Fülöp-Székely szerint a városban található hidak állapotát is felmérték, és személyesen biztosít afelől mindenkit, hogy a kihelyezett forgalmi táblák korlátozásait betartva mindenikük használható, ám felújításukhoz további források szükségesek. Az igazgató szerint osztályuk ebben az évben 4,8 millió lejből fog gazdálkodni.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!