Hirdetés

Kevés helyre sokan állnának be

Az új parkolási rendszer és a jegyek drágítása nem okozott különösebb változást a székelyudvarhelyi parkolási szokásokat tekintve. Továbbra is sokkal több parkolóhelyet igénylő van, mint elérhető fizetős parkoló, a szabályszegések száma pedig a kétezerhez közelít.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kevés helyre sokan állnának be
Továbbra is kevés a parkolóhely Székelyudvarhelyen. A készülő stratégia új helyszínekkel is számol Fotó: Hodgyai István

A tavaly változott a fizetős parkolási rendszer a székely anyavárosban, idén januártól pedig egy lejjel emelkedett a parkolási díj is. Ennek értelmében a város A zónájában megszűnt a bérletvásárlási lehetőség, viszont internetes alkalmazásban (T‑park), SMS‑ben, a jegyautomatáknál és a városháza pénztáránál is lehet a parkolásért fizetni. A B és az A zónákban a parkolás időintervalluma nem változott, előbbinél továbbra is 4 lejért lehet 40, míg utóbbinál ugyanennyiért 60 percet parkolni. Bár a rendszer megváltozott, a parkolási szokások kevésbé: továbbra is gondot jelent, hogy kapubeállókat és garázsokat zárnak el a szabálytalanul parkolók.

Félezren kétszáz helyre

A Hargita Népe megkeresésére Zörgő Noémi városházi szóvivő elmondta: idén eddig 534 személy váltott bérletet a B övezetben, ám fizetős parkolóhelyekből továbbra is csak 200 van. A parkolási szokásokról kérdezve megtudtuk, hogy a parkolójegyek árának befizetésével kapcsolatban változó a gépjárművezetők hozzáállása: a mutatók szerint idén összesen 1660 büntetést szabtak ki, amelyből 1260-at legkésőbb 48 órán belül ki is fizettek. A különféle jegyvásárlási szokások népszerűségéről ugyanakkor elmondta: év elejétől a T-park applikáción keresztül 20 038 jegyet, SMS-ben 44 076-ot, az automatáknál 57 780-at, míg kaparós jegyet 582 darabot váltottak. A szóvivő szerint kaparós jegyet továbbra is lehet venni a városháza pénztárában, ám mivel a parkolóautomaták továbbra üzemelnek, indokolatlanná vált más helyszíneken is árusítani azokat. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Kérdésünkre, hogy a város tulajdonában van-e olyan terület, ahová további parkolók létesítését tervezik, kiderült, hogy már történtek ebben az ügyben előrelépések.
– Készül a város parkolási stratégiája, amely minden további pályázat feltétele ezen a területen. Ez felméri, hogy a valós számok vonatkozásában hová érdemes parkolókat kialakítani, és javaslatot tesz az „élhetőbb” parkolás kialakítására. Jelenleg két helyszín van azonosítva parkolóház építésére: egy a Kuvar, egy pedig a Bethlen negyedben – fejtette ki.

Úton, útfélen

Több városlakót is megkérdeztünk a helyi parkolási szokásokról, és a tapasztalatok hasonló képet festenek. Egy Függetlenség utcában élő személy arra hívta fel a figyelmünk, hogy a tömbházlakók garázsainak bejáratát gyakran elállják a máshonnan érkezők, más utcákban pedig a biciklisávot is parkolónak használják.
– Egy alkalommal megkértem az egyik ilyen illetőt, hogy keressen máshol parkolót, mert gyakran kell megközelítenem a garázst, erre olyan gorombán rám förmedt, hogy én éreztem rosszul magam – panaszolta, megjegyezve, hogy sürgős esetekben az is megoldás lenne, ha a járművezető látható helyen hagyja a telefonszámát, hogy értesíteni tudják, ha „útban van”. 
Egy Szabók utcai lakos szerint a parkoló autók miatt gyakran veszélyes az utcában kerékpározni, mint mondta: esetenként a parkoló járművek „kilógnak” az úttestre, a közlekedőknek kerülgetniük kell azokat. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!