Két díszpolgári címet és Pro Urbe díjakat adtak át Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhely meghatározó kulturális eseménye évek óta augusztus 20., a magyar államalapítás és Szent István király emlékének ünnepe. A jelentős nap alkalmából az önkormányzat idén két díszpolgári címet adományozott, illetve három Pro Urbe díjat adott át a város hírnevét messze vivő, a közösség életében fontos szerepet vállaló személyeknek. Az elismeréseket egyébként 31 éve alapították, a díjazottak száma száz fölött van.

Asztalos Ágnes
Két díszpolgári címet és Pro Urbe díjakat adtak át Székelyudvarhelyen
Pro Urbe díjasok és díszpolgárok. Udvarhely így mondott köszönetet Fotó: Asztalos Ágnes

Kedden délben a városháza Szent István termében ünnepi közgyűlésen, rövid kulturális műsor keretében adták át az emléklapból és egy, a székelyudvarhelyi Elekes Gyula tűzzománcművész által készített alkotásból álló elismeréseket.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Pro Urbe díjat kapott Balázs Ferenc cserkészvezető, fotográfus, pedagógus, többek között a romániai magyar cserkészmozgalom újraindításában betöltött meghatározó szerepéért, illetve fotóklubvezetői tevékenységének elismeréseként. Szerteágazó, értékes pedagógusi munkájáért érdemelte ki Székely Zoltán, a Tamási Áron Gimnázium fizikatanára is a díjat, aki életcélul tűzte ki a fiatalok érdeklődésének felkeltését a fizika iránt, illetve a fiatal pedagógusok mentorálását az oktatás jobb minőségéért. Post mortem adományozott az önkormányzat Pro Urbe díjat Szabó János szobrászművésznek, aki számos köztéri alkotással, emlékplakettel és szoborral gazdagította szülővárosa és Udvarhelyszék településeit, ugyanakkor a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola szobrásztanáraként is nevet szerzett magának. A díjat a fia vette át.

A város díszpolgárává vált Ilyés Ferenc kézilabdázó, aki Székelyudvarhelyen jegyezte el magát a sporttal, majd Magyarországon folytatta sikeres pályafutását, több csapatban is eredményes volt, majd 229-szeres magyar válogatottként vonult vissza, egy ideje ő a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, aki kiemelt figyelmet fordít a hazai kézilabdasportra, valamint az utánpótlás nevelésére is. Sajnálatos módon posztumusz válhatott a város díszpolgárává Eötvös Péter nemzetközi szinten elismert, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző és karmester, aki idén tavasszal hunyt el. Eötvös 1944-ben született Székelyudvarhelyen, csak néhány hónapot élt itt, aztán családja Magyarországra menekült. Ott indult jelentős zenei pályája, nevét a 20–21. század egyik legismertebb kortárs operaszerzőjeként jegyzik, a zenei élet legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségeként tekintettek rá, műveit a világ elismert zenei központjaiban játsszák. Az elismerésért özvegye mondott köszönetet.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!