Hirdetés

Készen állnak a munkára, de várni kell

A tervek szerint még a nyáron kellett volna elkezdjék a székelyszentléleki körforgalom építését a 13A és 13C országutak kereszteződésénél. A munkakezdés azonban késik amiatt, hogy előbb régészeti feltárást kell végezni az építkezési területen.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Készen állnak a munkára, de várni kell
Régészi felügyelet mellett kezdhetik el a munkálatokat. Várnak a kinevezésére Fotó: Hodgyai István

Legutóbb májusban írtunk a 13A és 13C országutak kereszteződéséhez tervezett körforgalom építéséről, a munkálatok elvégzésére a közbeszerzést akkor már kiírták. Mint Elekes Róbert, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) területi képviseletének szóvivője akkor közölte, ha sikerül kivitelező céget találni, már júliusban elkezdődhet a körforgalom építése. A szóvivő szerint a beruházás révén szélesítik az utat, és elköltöztetnek két, a közvilágítást szolgáló villanyoszlopot. 
Tegnap jártunk a helyszínen, ahol immár hét esztendeje tervezik körforgalom építését, de egy festékszóróval kijelölt körön kívül semmi változást nem tapasztaltunk. Mint kiderült, bár a munkálatok elvégzésére ugrásra készen áll a nyertes cég, de nem láthat hozzá a munkához mindaddig, míg ki nem jelöli az országos műemlékvédelmi bizottság a munkálatokat fel­ügyelő régészt. 
A Hargita Népe kérdéseire válaszolva Elekes Róbert elmondta, hogy az ügy ismét a bürokrácia buktatóiba ütközött, azért nem tudták még elkezdeni a munkát.

– Mi már augusztus végén kiadtuk a munkakezdési parancsot a nyertes Hargita megyei cégnek, amely amúgy készen áll a munkakezdésre

– számolt be a szóvivő.

Hodgyai István
Mint mondta, a munkakezdés elhúzódását az okozza, hogy az országút mellett található székelyszentléleki templom A kategóriás műemlék, ezért az országos műemlékvédelmi bizottság ki kell jelöljön egy régészt, aki a munkálatokat felügyeli.
A szóvivő valószínűnek tartja, hogy Hargita megyei szakembert neveznek ki, de mivel A kategóriás műemlékről van szó, a kérdésben az országos bizottságnak kell döntenie. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kinevezett régésznek a munkafolyamat valamennyi fázisát felügyelnie kell. Elekes Róbert szerint ugyancsak késlelteti a munkakezdést az is, hogy az említett országos bizottság havonta csupán egyszer ülésezik, és nem lehet tudni, mikor tűzik napirendre a szentléleki körforgalom ügyét.

– Nem tudni, hogy mikor nevezik ki a felügyelő régészt, mi csak annyit tehetünk, hogy a kezdési parancsot időben a bizottság elé terjesztjük, hogy mihamarabb tudjanak dönteni

– mutatott rá.
A szóvivő szerint a munkálatok nagyjából négy hónapig tartanának, ha nem lesz kemény tél, még akár az idén befejezhetik a körforgalom építését.

– Ellenkező esetben a munkálatokat fel kell függesztenünk, mivel az utolsó fázis, az aszfaltozás hőmérsékletfüggő

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy ha kitart a jó idő, mindenképp elkezdik a munkálatokat a régész felügyelete mellett.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!