Hirdetés

Június 26. és 30. között tartják idén az Udvarhely Napokat

Koncertekkel, előadásokkal, kulturális és gyermekprogramokkal, vásárral, eszem-iszommal várják idén is a látogatókat a június 26. és 30. között rendezett Udvarhely Napokra. A mozgás évében minden városlakót kimozdítanának otthonából, idén több helyszínen lesznek programok, amelyek a szűkös költségvetés ellenére is színesnek ígérkeznek, jelentették be a szervezők.

Simó Bernadette
Június 26. és 30. között tartják idén az Udvarhely Napokat
Június 27. és 30. között szervezik idén a székelyudvarhelyi városünnepet Fotó: Hodgyai István

Idén is megrendezi Székelyudvarhely városvezetése az Udvarhely Napok rendezvénysorozatát, az esemény programját, helyszíneit és időpontját csütörtökön, sajtótájékoztatón ismertették a szervezők. Az Udvarhely Napokat idén június 26. és 30. között rendezik, a dátum nem véletlen, ugyanis 2022 óta a városvezetés igyekszik a június 26-hoz legközelebb álló hétvégére időzíteni a rendezvényt, ez ugyanis az 1633-as székelyudvarhelyi felekezeti kiegyezés emléknapja.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Székelyudvarhelyen idén kiemelt szerepe van a mozgásnak, ennek tükrében az idei rendezvény a megmozdít szlogent kapta, közölte Ölvedi Zsolt alpolgármester. Mint mondta, igyekeznek minden korosztályt megmozgatni, több helyszínen, számos programponttal készülnek, illetve az esemény keretében adják át a Pro Urbe díjakat meg a városi díszpolgári címét.

Az előző években a programpontok fő helyszíne a városi park és a minifocipálya voltak, ám jelenleg a pálya felújítás alatt áll, így költöznie kell a nagyszínpadnak a szokásos helyéről. A helyszínválasztás így kis nehézséget okozott a szervezőknek, de végül az a döntés született, hogy a nagyszínpad a Városháza téren, a ferences templom előtt kap helyet, a kézművesvásár és a civil szervezetek sátrai a városi parkban lesznek felállítva, ahol a kisszínpad is áll majd, illetve a Bethlen negyedi parkban és a városháza udvarán is lesznek programok.

Simon Mária Tímea, a főszervező Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója bemutatta a programot, ugyanakkor elmondta,

idén a költségvetési megszorítások miatt kisebb büdzsével kellett dolgozniuk, a tavalyi 1,2 millió lejes felhasználható összeghez képest idén mindössze 650 ezer lej állt rendelkezésükre az Udvarhely Napok megszervezésére, így egy nagyzenekar fért bele a keretbe, a magyarországi Follow the Flow együttes.

A városi parkban csütörtöktől várja a városlakókat a kirakodóvásár, az étel- és italosstandok, valamint a város civil szervezeteinek sátrai, ahol idén is a hagyományokat követve külön programokat kínálnak a szervezetek. Ehhez június 20-ig várják az árulni kívánó kereskedelmi egységek, vásárosok és civil szervezetek jelentkezését. A sétatéri kisszínpadon csütörtök este kezdődik a koncertek sorozata, a Random Trip zenei társulattal, pénteken a Titán zenekar, szombaton a Cimbaliband, a Folk on 45, Mika Heinczinger, vasárnap pedig a Palma Hills lép színpadra.

A városnapok szervezésébe a polgármesteri hivatal kulturális intézményei is becsatlakoznak, így a nagyszínpad programja pénteken a Néptáncműhely Ritka magyar című előadásával kezdődik, szombaton a Dream Flow, valamint a Follow the Flow fog zenélni, a szombati napot utcabál zárja. Vasárnap a Székelyföldi Filharmónia nem szokványos klasszikus zenei koncertjével zárul a nagyszínpadi előadások sora.

A városi strand idén is kiemelt helyszíne lesz az Udvarhely Napoknak, pénteken udvarhelyi dj-k, szombaton a Kiss FM lemezlovasai felelnek a jó hangulatért.

Minden évben népszerű programhelyszín a városháza udvara, ahol idén fellép a Gyárfás István trió, a bukaresti Jazzappella és Luiza Zan. Új helyszínként kerül be idén az eseménysorozatba a Bethlen negyedi park, ahol a három nap alatt korosztályok szerint lesznek programok, csütörtökön a magyarországi Konyha együttes lép fel, pénteken az idősebb korosztálynak kedveznek operett- és nótaslágerekkel, szombaton pedig a gyerekeké lesz a főszerep, az Iszkiri zenekar fog koncertezni. A kulturális intézmények kínálata sem marad ki a programból, a Tomcsa Sándor Színház 10 című előadása lesz megtekinthető a városnapok ideje alatt, illetve a művelődési ház egy Bodosi Dániel-emlékkiállítással készül.  

A rendezvény ideje alatt forgalomkorlátozásokra is számítani kell a városban, a nagyszínpad építése már szerdán, június 26-án elkezdődik, így egész vasárnapig le lesz zárva a Városháza tér a körforgalomtól a Kossuth Lajos utcáig, illetve csütörtöktől a Mihail Kogălniceanu utcába se lehet majd behajtani autóval, a Megálló és a Bányai János utcát pedig egyirányúsítják az esemény idejére.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!