Hirdetés

Jövő december a határidő

Ha minden jól megy, pontosan jövő ilyenkor ér véget a II. Rákóczi Ferenc utca teljes körű felújítása. A munkálatok már zajlanak, volt már forgalomkorlátozás, lesz ezután is, sőt, ha az időjárás engedi, bizonyos részelemekkel a télen is dolgozik a kivitelező.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Jövő december a határidő
Ilyen lesz a Rákóczi utca. Szép terv, de a munka gonddal jár Fotó: udvarhely.ro

Két európai uniós forrásokból finanszírozott pályázatot nyert Székelyudvarhely még 2019-ben a város közlekedési infrastruktúrájának korszerűsítésére és bővítésére, ezek közül az egyik a II. Rákóczi Ferenc utcát érinti. Gálfi Árpád polgármester tavaly ősszel írta alá a nyertes konzorciummal a tervezésre és kivitelezésre szóló szerződést. A Multipland Kft. vezetésével összeállt kivitelezési munkacsoport a tervezés után néhány hete már el is kezdte a munkát, amelynek során a város déli bejáratától kezdődően, 2,1 kilométer hosszúságban, a Kuvar utcai útkereszteződésig rehabilitálják a teljes útszakaszt. A kétsávos, kétirányú út mellett új járda és elkülönített bicikliút is épül, megújulnak a zöldövezetek és a parkolók, a pályázat ezen részének költségei 7 612 000 lejbe kerülnek, az összeg 95 százalékát fedezi az uniós projekt – derül ki a polgármesteri hivatal honlapján található tájékoztatóból.

Elmondták, hogy mivel jár

A felújítás a környék lakói, de összességében a térség lakói számára okozhat kényelmetlenséget, hiszen ezen az úton halad el a Székelykeresztúr irányába tartó és onnan érkező forgalom. Több ízben is volt már forgalomelterelés, félsávos útzár, ugyanakkor az egyenetlen útfelület is bosszúságra adhat okot az autósoknak – rengeteg panaszt lehetett erről olvasni többek között az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó Facebook-csoportban is.
A hét elején lakossági fórumot tartottak a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorházban a kivitelező képviselőinek, illetve a hivatal érintett munkatársai­nak részvételével és azzal a céllal, hogy az utcában lakók részleteiben is megismerjék az előttük álló időszak munkafázisait és az azzal járó forgalomkorlátozásokat. A hivatal szakemberei összefoglalták az eddig történteket. Fontos itt kiemelni, hogy az említett uniós projekt előtt is próbálta a város orvosolni a Rákóczi utca környékének problémáit, például megoldást kerestek a nagy esőzések idején gyakori áradások megelőzésére.

Mi volt és mi lesz?

A Cserehátról érkező esővizet a Budvár utcán keresztül bevezették a Nagy-Küküllőbe még 2017-ben, azzal párhuzamosan cserélték ki a víz- és csatornahálózatot. Ebben az évben megtörtént a gázhálózat cseréje is. Az uniós projektben októberben adták ki a munkakezdési parancsot, mostanra a Jézus-kápolna és a várostábla között lefektették az új, esővizet elvezető fővezetéket, jelenleg a víznyelők elhelyezése zajlik. Az esővíz-fővezetéket a körforgalom és az Éltetőkút, valamint a Budvár lakótelep alsó bejárata és a kápolna között is kicserélik. Védőcsöveket fektettek le a villanyhálózat és a telekommunikációs hálózat számára, hogy a későbbiekben ne kelljen átásni az új utat, a munkálatokkal párhuzamosan a villamossági vállalat egy közepes feszültségű vezetéket is kicserél majd, azután kezdődik a járdák, zöldövezetek és a kerékpárút nyomvonalainak a kialakítása, majd az új burkolat lefektetése. Zörgő Noémi szóvivő elmondta, hogy a szerződésben 2023 decembere a határideje a projektnek, és közölte, hogy amikor nem lesz nagyon hideg, akkor bizonyos munkákat télen is végez majd a kivitelező.
Egyébként ez a pályázat nemcsak ennyiből áll, és szervesen összekapcsolódik a másik, nagyobb ún. mobilitási projekttel. Amiről most beszámoltunk, annak összértéke majdnem 28 millió lej, ugyanis egyebek között elektromos autóbuszok, E-jegyvásárlási rendszer, jegyautomaták, a buszmegállókban digitális kijelző, kerékpártámaszok, töltőállomások is szerepelnek benne (a két pályázat eredményeként például összesen nyolc elektromos autóbuszt szerezhet be Székelyudvarhely). A jelenleg zajló útépítéssel párhuzamosan dolgoznak a hivatal munkatársai a felsorolt elemek megvásárlását célzó közbeszerzésen – tudtuk még meg a szóvivőtől.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!