Hirdetés

Jó, ha 90 emberrel, de folytatná a Famos Rt.

Eddig 33 személyt küldött el termelési részlegéről a székelyudvarhelyi Famos Rt. faipari vállalat a bejelentett 160-ból. A hetvenöt éves múltú vállalat igazgatója azt is tisztázta, hogy a Sport utcai épületet már régebben eladták, a Nicolae Bălcescu utcai telephelyen viszont ke­vesebb dolgozóval, de folytatni fogják a termelést.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jó, ha 90 emberrel, de folytatná a Famos Rt.
Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi Famos Rt. még májusban értesítette a megyei munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökséget, hogy amennyiben nem kapnak újabb megrendeléseket, kénytelenek lesznek 160 személyt leépíteni. Mint megtudtuk, az ügynökségnek adott indoklásban a bútorgyártó vállalat arra hivatkozik, hogy a nyugat-európai, kifejezetten a németországi bútorkereslet jelentősen csökkent, így az ottani megrendelőik egy része ugyancsak lecsökkentette a kért termékmennyiséget, míg mások nem rendelnek többet. 
Lapunk megkeresésére Do­bay Tibor, a vállalat vezérigazgatója azt mondta: sokaktól visszahallotta már, hogy a vállalat teljesen bezár, és csődeljárás is zajlik, ám arról biztosított, hogy a munkát kisebb létszámban, de folytatják.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Folyamatosan fogjuk lejelenteni az elbocsátott munkaerő számát. Jelenleg 249 személy dolgozik, amelyből nagyjából őszig – sajnálatos módon – alig 90, ha marad

– mutatott rá Dobay, megjegyezve, hogy elbocsátáskor azt tartják szem előtt, hogy az ügyeskezű, alapos és megbízható munkaerő a vállalatnál maradjon. Az igazgató szerint már évek óta megfigyelhető a nyugati bútorkereslet hanyatlása – mivel egyre kevesebb lakás épül, kevesebben választanak új modellbútorokat, így esetükben nem az volt a kérdés, hogy meg kell-e lépni bizonyos fajta átszervezést, hanem az, hogy mikor. A vállalat igazgatója azt is tisztázta, a gyár Sport utcai épületetének helyére lakópark fog épülni, a Nicolae Bălcescu utcai telephelyen viszont kevesebben, de folytatni fogják a termelést.

– Évek óta fokozatosan csökkent a berendelt termékmennyiség, már épületegységről is le kellett mondanunk, és munkagépekből is sokat eladtunk a tavaly. A jelenlegi helyzetben, ha tovább tartottuk volna fenn azt a helyzetet, hogy úgy adunk fizetést az embereknek, hogy nincs megrendelés és munka, biztosan nem tudtuk volna elkerülni a csődeljárást. De így még – kisebb megrendelésekkel és kisebb csapattal – dolgozhatunk

– magyarázta. 

Jó, ha 90 emberrel, de folytatná a Famos Rt.
Az igazgatót a nagyjából két éve kezdődött kedvezményes bútorkiárusításról is megkérdeztük, ami – mint kiderült – nem függ össze közvetlenül a csökkenő megrendelésekkel.

– Olyan bútorokat kínálunk kedvezményes áron, melyek az évek során többnyire a fizetésképtelen megrendelőktől maradtak meg, vagy valamilyen okból nem szállították el vagy vették át a megrendelők. Ezek legtöbb esetben külön álló darabok, melyeket nem lehet külföldön, a nagyáruházakat megkerülve értékesíteni

– mutatott rá Dobay, megjegyezve, hogy a munkagépek iránt nagyobb a kereslet.
A vállalat vezetőjét arról is megkérdeztük, ha egy nagyobb megrendelés befutna, tervezik-e újraalkalmazni az elküldött munkaerőt, ám mint megtudtuk, a dolgozók átlagéletkora magas, sokan már előrehozott nyugdíjba vonulnak a leépítést követően.

– A piaci helyzet miatt nem látok esélyt nagyobb megrendelésre, már az is jó, ha a megmaradt megrendelők nem fognak csökkenteni a számokon, de mindenképp igyekszünk valamekkora helyet elfoglalni a piacon

– közölte Dobay.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!