Irány a kompetencia

Újabb nagyszabású, a humánerőforrás fejlesztését célzó projektet indít útjára a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért két partnerszervezettel közösen. A magánszférában dolgozóknak nyújtanak sokoldalú képzéseket, amelyek hozzájárulnak majd a munkaerőpiacon való versenyképességük fenntartásához.

Asztalos Ágnes
Irány a kompetencia
Élethosszig tanulás. Lehetőség a Civitastól és partnereitől Fotó: Hodgyai István

A Civitas Alapítvány székelyudvarhelyi székhelyén ismertették az Irány a kompetencia című projektet, amelyet az Európai Unió és a román kormány támogat, és amelyet a főpályázó, a Hargita Business Center Egyesülettel (HBC) és Exar Consult Egyesülettel valósít meg az elkövetkező 34 hónapban. Az országos szinten is úttörő projekt ezúttal nem a hátrányos helyzetűeket szólítja meg, hanem azokat a 18-65 év közötti, magánszektorban egyéni munkaszerződéssel dolgozó, Hargita megyei munkavállalókat, akik fejlődni szeretnének, illetve lépést tartani a munkaerőpiaci változásokkal, vagy az addigihoz képest más szakterületen szereznének elismert, hivatalos képesítést – ismertette a közel 5 millió lej értékű pályázat lényegét Kiss Zoltán projektmenedzser, a Civitas munkatársa. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Civitas a projekt ideje alatt információs és tanácsadó szolgáltatást nyújt több témában elsősorban Székelyudvarhelyen. A képzési vonalat főleg a HBC viszi majd, igazgatója, Szakács-Paál István szerint a projekt célja ugyanis jól passzol az inkubátorház missziójához, amely nem más, mint a vállalkozók folyamatos képzése, az élethosszig tartó tanulás népszerűsítése és lehetőségeinek biztosítása. Munkatársa, Pálfi Kinga arról beszélt, hogy a pályázatot egy igényfelmérés előzte meg, több cégnél érdeklődve kiderült, hogy leginkább a román nyelvű kommunikáció, valamint az olyan ún. soft skillek, azaz személyes képességek terén tapasztalnak hiányosságokat a munkavállalóknál, mint például az időmenedzsment vagy stresszkezelés. Ugyanakkor a digitális kompetenciák fejlesztése és a digitális biztonság terén is igény van a fejlődésre. A 40-80 órás tanfolyamok ezekre a területekre fókuszálnak majd – tudtuk meg.

Irány a kompetencia
A projekt részeként a célcsoportba tartozó mintegy 73 személy részére ingyenes szakképzést is szerveznek (pincér, kereskedő, projektmenedzser stb.), ezeket a tanfolyamokat 720 órásra tervezik. Továbbá az említetteken túl egy podcast szolgáltató stúdiót is létrehoznak, amelynek legfőbb feladata információs oktató anyagok készítése lesz. Ez utóbbiban lesz nagy szerepe a másik partnernek, az Exar Consultnak, amely egyébként a digitális képzésekben is szerepet vállal majd.
A projekt elindult, péntektől már lehet érdeklődni, iratkozni a 0742–137782-es telefonszámon. Decemberig tart az előkészítő fázis, amikor minél több céggel veszik fel a kapcsolatot, a képzések januártól indulnak, és a teljes tevékenység összesen 602 személyt ér majd el.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!