Hirdetés

Ingyen sem keltek el a telkek

Érdektelenség övezte a ze­telaki önkormányzat prog­ramját, amely által díjmen­tesen biztosítottak volna telkeket házépítés céljából fiatal családok számára. A megadott határidőig csupán két kérelmet iktattak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ingyen sem keltek el a telkek
Egyelőre két telket igényeltek. A többit sem hagynák parlagon Fotó: Hadnagy Éva

A fiatalok itthon maradását és boldogulását kívánta segíteni Zetelaka község önkormányzata, ezért 2017-ben 1,2 hektáros területet vásárolt Zeteváralján ifjúsági lakónegyed építése céljából. Az elmúlt évben tizennégy telket alakítottak ki a területen, elkészült a közművesítés, a víz- és csatornahálózat, az út, az esővíz-elvezető árkok, kialakították a telekbejárókat, játszóteret építettek, és készül a villanyhálózat is. Az igényléseiket május 31-ig nyújthatták be a fiatalok, ám csupán két kérelem érkezett a hivatalhoz a megadott határidőig.
Nagy Attila polgármester azt mondja, őket is meglepte az érdektelenség, jóval több kérvényre számítottak. A fiatalok távolmaradásának több oka is lehet az elöljáró szerint.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Sokadik alkalommal jártunk úgy, hogy nem jutott el az információ azokhoz, akikhez kellett volna, annak ellenére sem, hogy mi minden lehetséges felületen népszerűsítettük. A távolmaradás másik oka az is lehet, hogy megijedtek attól a sok igazolástól, irattól, amire szükség volt a pályázati dokumentáció összeállításához – közölte Nagy Attila.
A tervek szerint jövő héten ül össze a kijelölt bizottság, hogy elbírálják a kérelmeket. Ezt követően még egyszer meghirdetik az ingyenes telkeket a fiatal családok számára, és amennyiben a második körben sem lesz jelentkező, újragondolják a telkek rendeltetését.
– Lehet, hogy egy részét megtartjuk orvos- és tanárlakások építése céljából, a másik felét pedig értékesítjük, de fontos, hogy lakások épüljenek a területen. A tanács feladata lesz, hogy meghozza a megfelelő döntést a telkek további rendeltetéséről – fogalmazott a polgármester.
Mint ismert, az ingyenes telkek odaítélését törvény szabályozza, szociális alapon oszthatók olyan 18 és 35 év közötti fiataloknak, akiknek nincsen építkezésre alkalmas telkük az országban, de fontos kritérium az is, hogy az igénylők személyi igazolványa Zetelaka községbe szóljon, ugyanakkor pluszpontot jelent a családi állapot, a végzettség és a stabil jövedelem. A kiosztásra váró területek 465–500 négyzetméter közöttiek. A tervek szerint a leendő ifjúsági negyedben egy vegyes rendeltetésű épületben napközit és iskolát is létesítenének, erre a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez (PNRR) pályáztak, jelenleg váróslistán szerepel a projektjük.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!