Hirdetés

Indulna a megyeelnöki tisztségért Bíró Barna Botond

Indul Hargita Megye Tanácsának elnöki tisztségéért, jelentette be Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök szombaton, Székelyudvarhelyen, egy RMDSZ-sajtótájékoztató keretében.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Indulna a megyeelnöki tisztségért Bíró Barna Botond
Fontos bejelentések. Nagy változások Fotó: Hadnagy Éva

Megpályázza Hargita Megye Tanácsának elnöki tisztségét Bíró Barna Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnöke, a megyei önkormányzat jelenlegi alelnöke. Döntését szombaton sajtótájékoztatón jelentette be. Mint mondta, a területi elnökség egyöntetű döntése alapján és a polgármesterekkel való konzultációt követően jutott erre az elhatározásra. 

– Udvarhelyszék Hargita megye legnépesebb, legnagyobb és leggazdagabb régiója, méltányos és igazságos az udvarhelyszéki emberek igénye a megyei tanács elnöki tisztségére – fogalmazott Bíró Barna Botond. Azt mondta, négy évvel ezelőtt annak az ígéretnek a tudatában támogatták Borboly Csaba jelenlegi megyeelnököt, hogy idén ezt a támogatást Udvarhelyszék is megkapja a csíkiak részről. – Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó – mondta Bíró. Kiemelte, hogy az elmúlt négy év során jó volt az együttműködés Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel, amit ezúton is megköszönt. Az eredményes együttműködést a jövőben is tovább kell vinni, mivel ez egyformán Udvarhelyszék és Csík érdeke, és Gyergyó térsége is teljes jogú tagként kell érezze magát ebben a kapcsolatban – részletezte az alelnök.

Bíró Barna Botond kifejtette, a napokban elkezdik a jelöléséhez szükséges támogató aláírások gyűjtését. A jelöléssel kapcsolatos döntést a Hargita Megyei Egyeztető Tanács hozza meg várhatóan április 14-én.

Indul a jelöltállítás folyamata Udvarhelyszéken

A sajtótájékoztatón bejelentették a jelöltállítás folyamatának elkezdését is Udvarhelyszéken. Bíró Barna Botond elmondta, a 26 helyi szervezet közül a területi elnökség 24 javaslatot megerősített, a fennmaradó kettő esetében pedig jövő héten születik végleges döntés. Két esetben – Máréfalván és Székelyudvarhelyen – előválasztást, három esetben közgyűlést tartanak és rangsorolják a jelölteket, a többi településen a helyi választmány és a területi elnökség közösen dönt majd az RMDSZ jelöltjeinek listájáról. Azokon a településeken, ahol több polgármester- vagy tanácsosjelölt is jelentkezik, visszatér a területi elnökség, és mérlegeli annak a lehetőségét, hogy falugyűlésen vagy előválasztáson szülessen végleges döntés.

– Arra bátorítok minden udvarhelyszéki embert, hogy keresse a következő  héten a helyi szervezeteket, és iratkozzon be, hogy a lehető legjobb, leghatékonyabb emberekkel tudjunk nekivágni a következő négy évnek – fogalmazott az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

Visszaadják a döntést a székelyudvarhelyi embereknek

Április 7-én nyílt előválasztás tartanak Székelyudvarhelyen, amely keretében a városlakók szavazhatnak az RMDSZ csapatára és polgármesterjelöltjére, ismertette a sajtótájékoztatón Antal Lóránt szenátor, a székelyudvarhelyi RMDSZ elnöke. 

– Nagyon világos érdekünk van, az, hogy a megyei tanács elnöke udvarhelyszéki, illetve hogy Székelyudvarhely polgármestere RMDSZ-es legyen. Ez a két feltétel szükséges ahhoz, hogy a város projektjei, fejlesztése szintet lépjen, és azt gondolom, ennek eljött az ideje, és a szükségességét is világosan látjuk – vélekedett Antal Lóránt. Közölte továbbá, hogy megnyílt a jelentkezési időszak az előválasztásra, amely március 18-án 18 óráig tart. Helyszíne az RMDSZ Köztér Irodája. Az előválasztás jelentkezési határidejének lejártától 24 órán belül az előválasztási bizottság közli a jelöltek névsorát. Ezt 24 órán belül meg lehet óvni, a tanácsosjelöltek esetében az udvarhelyszéki elnökséghez, a polgármester személye esetén pedig a szövetségi elnökséghez kell benyújtani az óvást. Az előválasztási kampány március 19-e és április 6-a között tart, április 7-én pedig megtartják az előválasztást. 

– A városlakók döntik majd el, hogy ki legyen az a polgármester, illetve a csapat, amely az RMDSZ által felvállaltakat a választópolgárok elé fogja tárni. Úgy gondolom, kitártuk a kapuit ennek a folyamatnak, pontosan azért, hogy minden olyan székelyudvarhelyi lakos, aki tenni akar a közéleten keresztül a város haladásáért, lehetőséget kapjon rá – részletezte a szenátor. 

Az előválasztáson nemcsak az RMDSZ tagjai, hanem minden városlakó részt vehet, aki betöltötte 18. életévét és székelyudvarhelyi lakcímmel rendelkezik.  
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!