Időszűkében az önkormányzat

Már több hónapja, hogy elbírálták a Fenyéd községhez tartozó, a Fenyéd-patakon átívelő három híd újjáépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményét, ám azt megóvta egy székelyudvarhelyi vállalkozás. Az ügy nemcsak a munkálatok elkezdését késlelteti: megnehezíti a lakosok életét és az önkormányzat büdzséjére is terhet róhat.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Időszűkében az önkormányzat
Járhatatlan híd Fenyéden. Kérdéses újjáépítés Fotó: Hodgyai István

Korábban az Anghel Saligny programban pályázott sikeresen a fenyédi önkormányzat, 4,5 millió lejt tudtak lehívni három, a Fenyéd-patakon átvezető híd újjáépítésére. A hidak mára egyáltalán nem, vagy csak részlegesen használhatók, autósforgalomra nem alkalmasak, mivel faszerkezetük elkorhadt. Emiatt nehézkessé vált több tucat háztartás és több hektár mezőgazdasági terület megközelítése.

Megóvták az eljárás eredményét

Bokor Botond polgármester szerint a hidakat már sikerült volna újraépíteni, ha gondok nélkül zajlott volna a közbeszerzési eljárás, ugyanis a hivatal döntését a munkálatokra pályázó egyik székelyudvarhelyi cég megóvta. Mint az elöljáró elmondta, nagyjából két hónapja született meg a kivitelező kiválasztására vonatkozó döntés, ezt óvta meg a pályázó, a Marosvásárhelyi Ítélőtábla pedig az önkormányzat javára döntött. A vállalkozás fellebbezést nyújtott be és az Országos Fellebbezési Tanács (CNSC) elé terjesztette az ügyet. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Értetlenül fogadta a polgármester

– Úgy néz ki, saját magunkat akasztjuk a fejlődésben. A minap kijártam az érintett lakókhoz is, elmagyaráztam nekik a helyzetet, hogy amíg tart ez az ügy, tehetetlenek vagyunk

– számolt be a polgármester, megjegyezve, igencsak sajnálatos, hogy épp egy helyi vállalkozó „akasztja a haladást”. 
A polgármester elmondta értetlenkedve fogadta az óvást, ugyanis éppen az a pályázó nyújtotta be, amelyik a legdrágább árajánlatot adta a munkálatok elvégzésére.

– Hónapok óta húzódik az ügy, és félő, hogyha nem jár le ebben a hónapban, idén már nem fogjuk tudni elvégezni a munkálatokat

– közölte, felhívva a figyelmet, hogy a szükséges engedélyek és jóváhagyások beszerzése nem jelent gondot, így csak a kivitelező kiléte kérdéses.

Időszűkében az önkormányzat

A kiadások növekedésétől tartanak

– Október végén, vagy no­vemberben már vakmerőség lenne kiadni a kezdési parancsot, mivel nyakunkon lesz a tél, fagyban pedig nem lehet ezt a munkát elvégezni. Emellett jelentős önrészt kellett vállalnunk, ami következő évben tovább nőhet, hiszen előre nem látható, hogy az energia- és anyagárak mennyivel fognak emelkedni

– fejezte ki aggodalmát Bokor Botond polgármester.

Kivitelezőt keresnek
Jelentősen megrongálódott a 134A megyei út székely­szentki­rá­lyi szakaszán a Bosnyák-patakon átvezető fémszerkezetes fahíd, újjáépítésére közbeszerzést írt ki Hargita Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat közleménye szerint szeptember 11-ig várják hídépítő vállalatok jelentkezését, a munkálatok mintegy 1,6 millió lejbe kerülnek. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!