Idősbarát okostelefon-suli indul Székelyudvarhelyen

Az idősek körében is egyre többen használnak okostelefont, de a legtöbben nem tudják, mekkora potenciál rejlik az unokáktól vagy gyerekektől kapott készülékekben. A szeptember közepétől, Székelyudvarhelyen induló Idősbarát okostelefon-suliban ebben szeretnének az időseknek segítséget nyújtani.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Idősbarát okostelefon-suli indul Székelyudvarhelyen
Népszerű és fontos képzés Fotó: Lőrincz Edit

Idősbarát okostelefon-suli indul Székelyudvarhelyen szeptember közepétől. A nyáron már lezajlott az első képzés Lőrincz Edit informatikatanár vezetésével: négy héten át, heti két alkalommal, összesen tizenhat órán ismerkedtek a szépkorúak a készülék rejtelmeivel. Szeptember közepétől ismét indul a képzés, amelyen az előzetes tapasztalatok alapján várhatóan egyszerre nyolc személlyel tud foglalkozni a pedagógus.

Első alkalommal is nagyon sokan jelentkeztek az Idősbarát okostelefon-suliba, de a helyek száma korlátozott. Ígéretem szerint folytatjuk a képzést, hogy minél több személyt tudjunk bevonni

– mondta az oktató.

Kiemelte, egyszerre azért csak nyolcan vehetnek részt a képzésen, mert személyenként eltérő okostelefonokkal rendelkeznek az idősek, és mindenkinek igyekeznek személyre szabottan megtanítani a készülékek használatát. A képzés alatt önkéntesek is segítik a pedagógus munkáját.

A képzés gyökerei

Lőrincz Edit 2010 óta tart idősbarát számítógépes és internetes tanfolyamokat, ez idő alatt rájött, hogy az időseknek mekkora kihívás elsajátítani a számítástechnikai eszközök használatát, ugyanakkor azt tapasztalta, hogy rendkívül lelkesek voltak.

– A gyerekek és unokák megvásárolják idősebbeknek az okoskészüléket, de ők legtöbbször nem is tudnak a készülékekben rejlő potenciálról, és a fiatalok nem magyarázzák el nekik. Gyakorlatilag a híváskezdeményezésen és -fogadáson túl nem is aknázzák ki a további lehetőségeket. Ezért is jött az ötlet, hogy tanítsuk meg az időseket okoskészülékük használatára – mondta a pedagógus.

Tudomása szerint ehhez hasonló képzés jelenleg nem indult az országban. Olyan próbálkozások voltak, hogy különböző idősek klubjában kérdéseket tehettek fel a modern számítástechnikával kapcsolatban, de ezek nem bizonyulnak kielégítőnek. A szakember véleménye szerint, míg a gyerekeknek egyértelmű az okoskészülékek használata, addig az idősek tudása elenyésző e téren.

 A legutóbbi képzés végén kértek, hogy legyen folytatás. Itt ugyanis együtt megtanulták az sms és e-mail írását. Elektronikus számlák olvasását és az azokra való válasz megírását, a fordítóprogramok és a GPS használatát, no meg az online parkolójegy-fizetés módozatait is megtanítjuk nekik

– mondta Lőrincz. Kiemelte, az idősek egyik kedvence a hangalapú keresés volt, ugyanis ennél a tananyagnál alig tudtak továbblépni, annyira elcsodálkoztak, hogy ilyen lehetőség is létezik. A különböző helymeghatározó programok ismerete segíti az időseket az intézmények közötti tájékozódásban.

– Talán mi könnyebb helyzetben vagyunk az okostelefonok használata terén, de az idősebbeknek bizony el kell magyarázni és meg kell mutatni, hogyan is kell használni. Rengeteg fontos és hasznos dolgot tanulhatnak meg. Az óráink mindig jó hangulatban telnek, s érdekesség, hogy a képzésen részt vevő legidősebb személy nyolcvanéves volt, de olyan is akadt, akinek külön élmény volt, hogy ötven év után ismét iskolapadban ülhetett – tette hozzá az oktató. Kiemelte, a tananyagot maga állítja össze a kor igényeinek megfelelően, hiszen az IT az a terület, ahol állandóan naprakésznek kell lenni. A pedagógus kezdeményezését a Diakonia Keresztyén Alapítvány székelyudvarhelyi fiókja támogatja, tankönyvekkel és egyéb anyagi hozzájárulással.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!