Hirdetés

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Hatalmas károkat okozott a hétfő délután Udvarhelyszéken végigsöprő vihar: a székely anyavárosban épületekről sodorta le a tetőburkolatot és a cserepet, több tucat fát döntött az úttestekre, autókra és lakóházakra, még a templomokat és a temetőket sem kímélte. A várostól délnyugatra fekvő községekben is nagy pusztítást végzett: megrongálta az elektromos vezetékeket, melléképületeket semmisített meg és tönkretette a vetéseket.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 9 perc
Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken
Födém nélkül maradt ipari csarnok Udvarhely déli kijáratánál Fotó: Hodgyai István

A Székelyudvarhelyre hétfő kora délután lecsapó viharnak elsőként a villanyvezetékek estek áldozatul: bizonyos városrészekben csak estére állt helyre a szolgáltatás, miután a középfeszültségű vezetéket, majd az alacsony feszültségű rendszert is megjavították. Van, ahol még kedden kora délután sem volt áram (például a Szentjános, Szentimre utcák, Szombatfalva egy része), miközben a villamossági vállalat folyamatosan dolgozott. Részben a villanyhuzalok leszakadása miatt maradt lezárva az Orbán Balázs utcai híd és az Iskola utca is. Hét villanyoszlop is károsodott, helyettük újakat kell állítson a szolgáltató.

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Hétfő délután a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársai nyolc csapatban indultak el, a kertészeti szakcéggel, fakivágásokkal foglalkozó cég munkatársaival, a helyi rendőrséggel, illetve a katasztrófaelhárítási felügyelőséggel közösen kezdték el a károk feltérképezését, illetve elhárítását, a csapatok kedden is terepen voltak. Számos helyen a lakók és területtulajdonosok is bekapcsolódtak a munkába, tudtuk meg Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. Közben fogadják a lakossági bejelentéseket is a károkról, és zajlik az összesítés, ami várhatóan a mai nap végére lesz teljes.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

A templomokat és temetőket sem kímélte

Rengeteg épület tetőzetét, helyenként a vakolatot is megrongálta az erős szél. Kedden délelőtt többek között a Városházán is dolgoztak, ahol több iroda is beázott. A Csereháton, a részben városi és részben magántulajdonban lévő tömbházak újrafedése már a vihar napján megtörtént, miután egy helyi magáncég gyorsan kinyitotta telephelyét, és a csíkszeredai tűzoltóság emelőkosaras járművekkel a helyszínre sietett, közölte a sajtószóvivő.  Alaposan megrongálta az ítéletidő a Bethlen utcai, 2021-ben felújított unitárius templom tetőzetét is, pléh elemeit az utca túloldalára sodorta a szél, és mintegy 15-20 négyzetméteren a cserepeket is levitte, közölte érdeklődésünkre Simó Sándor esperes. A templom egyik ablaka, pontosabban két ablakszem is betört. A helyreállítást keddenel is kezdték, tudtuk meg. 
Majdnem az összes sírkert borzalmas állapotban van, és a Szent Miklós-hegyi katolikus plébánia területén is számos fa kidőlt. Hozzávetőleges felméréssel jelentkezett a belvárosi református temetőből Fecső Zoltán, a Temetőkerti értékeink címmel örökségvédő civilek által működtetett Facebook-oldal egyik munkatársa, aki szerint első látásra is jelentős a kár, főleg fenyőfák törtek ki, megrongálva számos síremléket. A temető iparművészeti szempontból egyik legjelentősebb értéke, a Bartók család kőoszlopa, az egykori székelyudvarhelyi kő- és agyagipari iskolában készült alkotás is ledőlt. Mivel legalább 15 fát kidöntött a szél, jelenleg járhatatlanok az utak, a bejáratokat le is zárták. 

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Segít a hulladékkezelő vállalat

Zörgő Noémi elmondta, hogy a „bevetési” csapatok, amelyekhez kedden már az RDE hulladékgazdálkodási vállalat munkatársai és a szociális segélyben részesülők is csatlakoztak, első körben a főbb útvonalakat tették járhatóvá és biztonságossá egy előre meghatározott fontossági sorrend szerint, így kedd délelőttre a városközpont már viszonylag „normálisan” nézett ki. A lakótelepek, illetve a járdák rendbetételén dolgoztak kedden, ugyanakkor több iskolában is segítséget kértek a károk elhárítására, és a munka ma is folytatódik. A zöldövezetek megtisztítása, a potenciálisan veszélyes fák, ágak ki- és levágása ezután következik, amíg ez megtörténik, a városi parkot le is zárták. Közben a katasztrófaelhárítási felügyelőség délelőtt jelezte, hogy a szombatfalvi ortodox templom tetején lévő kereszt is megrongálódott, az a veszély fenyegetett, hogy 25-30 méterről lezuhan, így szakembereik közbeléptek, ám lapzártáig ezt a problémát nem tudták elhárítani. A viharkárokat illetően pontos számokat még nem tudott mondani a sajtószóvivő, de az már biztos, hogy több száz fa dőlt ki vagy törött le a hétfői viharban. Hétfő délután a városháza közleményben jelezte, hogy a vihar letörte ágakat szerdán, csütörtökön és pénteken fogja elszállítani az RDE Hargita. A zöldhulladék elszállítását a 0266–217407‑es telefonszámon lehet kérni. A vállalat kizárólag a vihar során letört ágakat szállítja el, és arra kérik a lakosokat, hogy a törmelékeket olyan helyre gyűjtsék, hogy az ne akadályozza a forgalmat.

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Gond az áramszolgáltatás helyreállítása

Felsőboldogfalva községben is jelentős károkat okozott a vihar: Hodgyában egy raktárhelyiséget, Felsőboldogfalván egy színt rombolt le, emellett több ház tetőzetét megrongálta, és a gyümölcsfák termésében is jelentős kárt tett a jégeső. Megkeresésünkre Zsombori Levente polgármester elmondta, a kárfelmérések zajlanak, az elkövetkező napokban is igyekeznek azonosítani és elhárítani a problémákat. A legnehezebb kihívásnak az áramszolgáltatás helyreállítását látja, mivel a község több településén: Székelylengyelfalván, Bikafalván, Hodgyában még kedd délutánra sem sikerült a hálózatot helyreállítani. 

– Többen járjuk végig a falvakat, figyelve a vezetékeket, hogy hol zuhant fa azokra, vagy tépte le a vihar. Az épületek helyreállítására, illetve a romok eltakarítására még keressük a megoldást, de elsősorban a villanyhálózat helyreállítása a cél, hiszen ez nélkülözhetetlen a lakosok számára

– fejtette ki, megjegyezve, hogy a helyreállítási munkálatok sok időt vesznek fel, mert a szolgáltató munkacsoportjai leterheltek. 

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Jelentős károkat okozott a termelőknek

Bögöz községben csak Béta, Dobó és Vágás településeket kerülte el a tomboló vihar, Mátisfalván, Székely­ma­gya­róson, Bögözben, Décsfalván és Agyagfalván több ház tetőszerkezetét is megrongálta, összedöntött egy csűrt és majdnem teljesen tönkretette a terményt. Ülkei Zoltán polgármester szerint a gabona-, a kukorica- és a krumplivetések java része megsemmisült. 

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken

– Az anyagi károk felmérése még zajlik, de az a munka, amit az emberek a földjeikbe fektettek, csak részlegesen téríthető meg az anyagiakkal. Akik palántákat ültettek, talán még újraültethetik a veteményt, de a törökbúza- és a burgonyatermesztőknek hatalmas veszteségeket okozott a vihar, amit ebben az évben már nem lehet behozni

– foglalta össze Ülkei, hozzátéve, hogy minden kárt jelenteni fognak a mezőgazdasági igazgatóságnál, reménykedve abban, hogy a gazdák megkapják a kártérítést. A helyreállítási munkálatokról elmondta: hálával tartoznak az önkéntes tűzoltóknak, mert legtöbbjük a saját káruknak hátat fordítva indult el embertársain segíteni. Az agyagfalvi református egyház segítségét kiemelte, amely saját tulajdonából adományozott cserepet a rászoruló károsultaknak. 

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken
A villanyhálózatban keletkezett károk kijavítása a bögözi vezetésnek is nagy kihívást jelent, mint megtudtuk, Bögöz, Székelymagyaros, Agyagfalva és Mátisfalva egyes részein kedd délutánig nem sikerült visszaadni az áramot. Nagygalambfalva községben is pusztított a vihar, ahol a helyi zöldségtermesztők fóliaházait rongálta meg, ám a mezőgazdasági területeken nem okozott nagyobb károkat – tájékoztatott Gyerkó Levente polgármester. Mint mondta, a jégeső és a szél, bár nem kímélte a vidéket, viszonylag kisebb károkat okozott a községben.

Hatalmasak a viharkárok Udvarhelyszéken
 

Tudósított: Asztalos Ágnes, Pál Emil





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!