Hirdetés

Habosodik a Szejke-botrány

Saját közösségi oldalán fogalmazta meg állásfoglalását Székelyudvarhely polgármestere, miután lapunkban is megírtuk, hogy tulajdonosa máshová viszi a Mini Erdély Parkot, amennyiben tavaszig nem helyezik üzembe a már három éve készen álló közműrendszert. Gálfi felsorolja, mit tett a Szejkéért és azt állítja, hogy Fazakas Szabolcs politikai nyomásra kritizálja a városvezetést.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Habosodik a Szejke-botrány
Szép és vonzó, de gyakran szagos. A polgármester politikai támadást vizionál Fotó: László F. Csaba

Gálfi Árpád polgármester hosszú közleményének elején leszögezi, hogy az első megválasztása óta folyamatosan prioritást jelentett számára a Szejkefürdő fejlesztése, ezért számos lépést tett a 30 éves lemaradás pótlására. Elsőként a PNDL fejlesztési programban elnyert pályázatot említi, amelynek eredményeképp elkészült a víz- és csatornahálózat a Szejkén, ám – mint fogalmaz a városvezető – az elődjeitől örökölt apparátus és a rossz eljárási szokások miatt azóta is kínlódnak a hibák javításán és a rendszer üzembe helyezésén. A lépések felsorolásában a szejkei strand bezárása következik, illetve, hogy elkészítették az övezeti rendezési tervet (PUZ). Továbbá vizsgálták a gyógyvíz felhasználási lehetőségeit, a fürdő újjáépítése érdekében, tanulmányt készítettek a Szejkefürdő fejlesztésére, és pályázatot nyújtottak be az Anghel Saligny-programban a gyalogos és biciklis felüljáró, valamint parkolók létrehozására (ez utóbbiról még semmi egyéb információ – szerk. megj.)
A Mini Erdély Parkkal kapcsolatosan kifejti, hogy a gyakorlati problémákban mindig igyekeztek segíteni: faházakkal, parkolókkal, mobilvécékkel, kaszálással, útkövezéssel stb., továbbá közbenjártak az engedélyezésben és forgalomkorlátozó táblákat szereltek az országútra. A polgármester szerint ehhez képest a Mini Erdély Parknál nem tartották be az építkezési engedélyben meghatározott, a műemlékvédelem által jóváhagyott terveket, illetve a koncessziós szerződésben meghatározott terület határait, nem adták át az ehhez szükséges dokumentumokat és folyamatosan kritizálják a városvezetést, sok esetben valótlanságot terjesztenek. 
Gálfi Árpád ultimátumként értelmezte a Fazakas Szabolcs által lapunknak is megfogalmazott kijelentéseket, amit nem tud elfogadni. Majd sajnálatát fejezi ki, hogy Fazakas engedett a politikai nyomásnak, és a helyi politikai játszmák eszközévé vált, amikor állást foglalt a „víz és szennyíz mizériában” – írja a polgármester.
Többször is írtunk arról, hogy a több éve húzódó pereskedés miatt még mindig nem sikerült üzembe helyezni Szejkefürdőn a víz- és csatornahálózatot. A közművesítés hiánya főleg a nyári csúcsforgalom idején okoz gondot a hetente több tízezer látogatót fogadó, mintegy 50 alkalmazottat foglalkoztató Mini Erdély Parknak, gyakorlatban és anyagilag is. Elsősorban emiatt döntött úgy a tulajdonos, Fazakas Szabolcs, hogy ha 2023. március 31-ig nem sikerül megoldani ezt a problémát, kénytelen lesz más településre költöztetni a létesítményt. Fazakas a polgármester állásfoglalására válaszolva kiemelte, bejelentése nem politikai ambícióból született, hanem a csütörtöki tanácsülésre reagált (amikor kiderült, hogy a jövő évre tolódik a szejkei közművesítés ügyének lezárása – szerk. megj.) „Ez nem ultimátum és nem fenyegetőzés, hanem ez egy kérés és figyelemfelhívás, hogy a hivatal oldja meg ezt a problémát, mert két éve havonta ígéretet kapunk rá” – írta.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!