Hirdetés

Főzzünk abból, amink van!

Nagy nap ez az erdélyi gasztronómiának: a magyar kormány segítségével elkészült a Taste of Transylvania Gasztroakadémia Székelyudvarhelyen, ahol korszerű vendéglátó-ipari felnőttoktatás indul hamarosan. Bejelentették ugyanakkor, hogy idén is megrendezik a tavaly nagy sikerrel debütált Taste of Transylvania gasztrofesztivált.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Főzzünk abból, amink van!
Fotó: Asztalos Ágnes

A Taste of Transylvania gasztrofesztivál szervezőcsapata és a székelyudvarhelyi Páva étterem vezetősége kiemelten fontosnak tartja a környezettudatosságot és a zöld szemléletmódot, ami egyik alappillére az általuk vezetett és szervezett tevékenységeknek. A Gasztroakadémia átadását és a Taste of Transylvania gasztrofesztivál bejelentését éppen ezért a Föld napjára időzítették, ugyanis mindkét kezdeményezés a környezettudatosság koncepcióját is magában foglalja és népszerűsíti.

Asztalos Ágnes

A magyar kormány támogatásával, a Pro Economica Alapítványon keresztül mintegy 128 millió forintból készült el a Gasztroakadémia Székelyudvarhelyen, a Junior étterem épületében. Modern tantermet és egy 16 személy képzésére alkalmas, a legkorszerűbb felszerelésekkel ellátott tankonyhát foglal magában, illetve egy teljesen berendezett szállodai lakosztályt. Ez lesz a helyszíne a nyáron már elinduló felnőttképzésnek, amelynek során szakácskisegítő, pincér és szobalány tanfolyamokra várják majd a jelentkezőket.
Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője elmondta, hogy a magyar kormány által támogatott erdélyi gazdaságfejlesztési program céljaival teljesen összhangban voltak és vannak a Páva étterem vezetőségének, Trucza Adorján tulajdonosnak a tevékenységei és elképzelései. A programnak köszönhetően több új szálloda is létesül Erdélyben, Székelyföldön, viszont nagy kihívás a jól képzett munkaerő megtalálása. A Gasztroakadémia erre is választ ad, ugyanakkor a Trucza által hangoztatott mottó, az „abból főzünk, amink van” a klímaproblémák miatt egyre szükségesebbé váló rövid élelmezési lánc fontosságát is hirdeti.
Trucza Adorján és Kozma Mónika társszervezőként közösen jelentették be az idei Taste of Transylvania fesztivált, amelyet a low waste koncepció mentén szerveznek meg, ezúttal is a Gyimesközéplokhoz tartozó Borospatakán, a Gyimesi Skanzen panzió területén szeptember 14–17. között. Közel 100 belföldi és nemzetközi séfet, gasztronómia-szakértőt hívtak meg belföldről és külföldről, a cél továbbra is a helyi alapanyagok és gasztronómiai kultúra népszerűsítése.

Asztalos Ágnes

Az eseményen jelen volt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, aki egyrészt gratulált a Gasztroakadémiához és fesztiválhoz, elismerését fejezve ki a filozófia iránt, amely mentén ezek megvalósulnak, másrészt egy friss bejelentést is tett: az általa vezetett minisztérium története során első alkalommal egy fesztiváltámogatási programot hirdet meg, amelyeket azon rendezvények szervezői igényelhetnek majd a Környezetvédelmi Alaptól, amelyek vállalják, hogy “zöld” elvek mentén szervezik és bonyolítják le a programjaikat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!