Hirdetés

Fenyéd, a felvirágoztatott község

Szemet gyönyörködtető lát­vány fogadja és kíséri végig a településen a Fenyédre érkezőket: tulipánok és tavaszi virágkülönlegességek ezrei díszítik a járdák szélét és a porták elejét.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fenyéd, a felvirágoztatott község
Tavasszal tulipánok, nyáron kánna virágok dísze mögé bújnak a fenyédi porták

Pár éve minden tavasszal virágdíszbe öltöztetik Fenyédet: a polgármesteri hivatal a növények beszerzéséről gondoskodik, a lakosság gondozza a virágokat, a zöldövezeteket, szükség szerint gyomlálnak, locsolnak, ha pedig nagyobb, komoly szaktudást igénylő beavatkozásra lenne szükség, kertészeti szakcég segíti munkájukat. A település így a helyiek számára otthonosabb, a vendégeknek, átutazóknak pedig szemet gyönyörködtető, pozitív képet ad a közösségről.


Hirdetés


Bokor Botond, a község polgármestere lapunk megkeresésére közölte, évekkel ezelőtt indították a kezdeményezést: a hivatal költségén virággal ültetik be a lakóházak előtti és a járdák menti ágyásokat, a közterületeket. Egyik évben kedvező ajánlatot kaptak egy szakcégtől tulipánhagymák beszerzésére és elültetésére, amit elfogadtak, azóta terjedt el a tulipánültetés divatja. Emellett azonban számos más virágfaj díszíti a községet, a polgármester szerint ezeket többnyire a lakosok ültetik, változatosabbá és szebbé téve a virágágyásokat.
Évente kétszer szervez virágültető akciót a községháza: az egyik során a hiányos ágyásokba, az elhalt virágok helyére ültetnek újakat, míg másik alkalommal a nyári időszakra készülve ültetnek szárazságtűrő növényeket, elsősorban kánnát. A polgármester szerint, bár vannak olyanok is, akik nem gondozzák megfelelően az ágyásokat, a legtöbben igyekeznek részt vállalni a munkából.

Hodgyai István

– Sokan a kánna gumóit kiszedik a földből ősszel, hogy ne fagyjanak meg, tavasszal pedig visszaültetik. A gyomlálásra és a locsolásra is figyelnek a lakosok, érződik, fontos számukra, hogy a település képe és a portájuk utca felőli oldala gondozott legyen

– közölte Bokor Botond polgármester.
Idén Fenyéd községet is meghívták a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, amelyet harmincegyedik alkalommal hirdetett meg a Magyar Turisztikai Ügynökség és az esemény szervezőbizottsága. A verseny során az anyarországi települések mellett a Magyarország határain túli magyarlakta települések pályázatait is várja a bizottság, a jelentkezés május 1‑én zárul le. Bokor Botond polgármester szerint községük elfogadta a felkérést a versenyen való részvételre, mondván: amennyiben nyernek és a díjjal pénzösszeg is jár, azt a település további szépítésére fordítják.
 Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!