Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó

Másodjára találkoztak a Hargita megyei tűzoltók, ezúttal Farkaslaka adott otthont a nagyszabású rendezvénynek. Az egész napos, programokkal tarkított eseményen több mint félezren vettek részt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó
Sikeres nap, feltöltő rendezvény Fotó: Hadnagy Éva

Hosszú sorokban álltak a tűzoltóautók Farkaslaka központjában szombaton, és amerre csak nézett az ember, mindenhol tűzoltókat látott. Szerencsére nem történt semmilyen nagy katasztrófa, ezúttal ünnepelni, találkozni gyűltek össze az önkéntes lánglovagok Hargita megye egész területéről, és nem csak, hogy közösen töltsenek egy kellemes napot. A II. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozón 54 alakulat képviseltette magát, de meghívott vendégek is érkeztek Ausztriából, Magyarországról, Szerbiából egyaránt. A nagyszabású eseményt hatalmas érdeklődés övezte, több mint hatszáz személy jelentkezett be előzetesen, de látogatókból sem volt hiány. Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője elmondta, őket is meglepte, hogy milyen sokan ellátogattak az eseményre. 

Nagyon elégedett vagyok, úgy gondolom összességében ez egy igen sikeres rendezvény, amely megérte a sok fáradozást, de úgy vélem, megérdemlik az önkénteseink, hogy évente egyszer legyen egy ilyen napjuk, amely róluk, nekik szól elsősorban

– fogalmazott.  

Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó

A II. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozó egyik fő célja a találkozási, feltöltődési lehetőségek mellett, hogy a lakosság betekintést nyerjen a különböző mentőszervezetek munkájába. Az önkéntes tűzoltók mellett a hivatásos állomány tagjai, a mentőszolgálat, a SMURD, illetve Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata is képviseltette magát, bemutatva felszereléseiket, járműveiket az érdeklődőknek. Nagy népszerűségnek örvendett a kosaras tűzoltóautó, amely biztonságos körülmények között, szakember kíséretében több tíz méteres magasságba emelte a bátrabb jelentkezőket. Gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták, hogy milyen füstben menteni. Egy speciális sátrat műfüsttel töltöttek meg, a legkisebbek feladata pedig az volt, hogy megtalálják a benne elrejtett plüssmackót.

Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó

A szakmai műhelymunkák mellett az érdeklődők részt vehettek különböző gyakorlatokon, bemutatókon, illetve kipróbálhatták különféle oltókészülékek és légzőkészülékek szakszerű használatát is. Az eseményen ugyanakkor hivatalosan átadták azokat a felszereléseket is a farkaslaki alakulat számára, amelyeket a Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázaton elnyert támogatásból vásároltak. Azért sem kellett aggódni, hogy valaki éhesen kell hazatérjen, ugyanis bográcsversenyt is hirdettek, amelyre 17 csapat nevezett be. Az üstökben finomabbnál finomabb étkek rotyogtak és a legjobbak kiválasztása még a szakmai zsűrinek is fejtörést okozott.

Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó

Gyarmati Dezső, a zsűri egyik tagja elmondta, nehéz volt a döntés, hiszen nem voltak megszokott bográcsok, mindenki valami pluszt igyekezett hozzáadni az általa készített ételhez. Harmadik helyen a gyergyócsomafalviak, második helyen az OLT Sürgősségi Esetek Felügyelőségének csapata, az első helyen pedig a székelyvarsági alakulat végzett. Jutalmazták a veterán tűzoltókat, de az utánpótlást jelentő gyermek tűzoltók eskütételét is mostanra időzítették. Hatalmas megtiszteltetés és egyben felelősség volt a II. Hargita Megyei Tűzoltó Találkozónak a házigazdája lenni Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere szerint. Hozzátette, bízik benne, hogy a rendezvénynek köszönhetően jó hírét viszik a településnek nemcsak a megyében, hanem a nagyvilágba is. 

Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó

Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó

Feltöltő, közösségkovácsoló tűzoltó-találkozó



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!