Hirdetés

Felső tagozaton is lesz Waldorf-oktatás

Kitelt egy újabb ciklus, azaz a Székelyudvarhelyen működő napközis csoportok mellett most már előkészítőtől negyedikig minden évfolyamon van egy osztály a székelylengyelfalvi Waldorf-iskolában. A szülők a saját kezükkel építik, bővítik a tanintézetet, és folytatják a munkát a gyermekközpontú alternatív oktatás kiterjesztéséért: jövőre el kell készülnie a teremnek, ahová a felső tagozat első évfolyama járhat majd.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Felső tagozaton is lesz Waldorf-oktatás
Az építkezéssel és szervezéssel nem állnak le, folyamatban van az 5–8. osztály indítása Fotó: Udvarhelyi Waldorf\Facebook

„Idéntől már öt osztály jár Lengyelfalvára! Segítségetekkel megépítettünk két osztálytermet, most álltunk neki a harmadik és negyedik teremnek” – adta hírül az Udvarhelyi Waldorf közösség a napokban. Szülők csoportja kilenc évvel ezelőtt a semmiből indult, hogy megteremtse Udvarhelyszéken is a Waldorf-oktatás lehetőségeit, kereteit. A napközivel kezdték, a Waldorf-ovisokat a székelyudvarhelyi Kipi-Kopi Napközi fogadta be, majd amikor eljött az ideje az előkészítő osztálynak, akkor a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola bizonyult nyitottnak, és az első Waldorf-osztály beköltözhetett a hozzájuk tartozó, de üresen álló székelylengyelfalvi iskolaépületbe. Mostanra ötvennégy család több mint hatvan gyermeke jár napközibe, és az elemi oktatás minden „lépcsőfokán” van egy osztály, előkészítőtől negyedikig, összesen kilencvenöt gyermekkel. Bodnár Róbert alapító szülővel és Bodurian Ágota zenetanárral, szülővel a jelenről és a hogyan továbbról beszélgettünk. Megtudtuk, hogy a régi iskolaépületbe két osztály – a harmadik osztály, valamint a negyedik – jár. Az előkészítő osztály jelenleg a régi épület pincéjében tanul, amit már korábban felújított a szülői közösség, éppen azért, hogy hasonló helyzetben mindig legyen egy B helyszín – itt valószínűleg majd konyha és étkezde lesz, amikor már minden osztálynak lesz tanterme. Az adományokból és a szülők kétkezi munkájával, kalákában felépített új épületben az első és második osztály kapott helyet. A Székelyudvarhelyhez közeli Lengyelfalvára nemcsak a városból hozzák a gyermekeket, hanem Szentegyházáról, Zetelakáról, Máréfalváról, Küküllőkeményfalváról, Sükőből, Hodgyából, Bikafalváról, Homoródremetéről, Kénosból, Felsőboldogfalváról, Kisgalambfalváról, Korondról, Kecsetből is járnak.

Az építkezéssel és szervezéssel nem állnak le, folyamatban van az 5–8. osztály indítása, hiszen a szülői közösség egyértelműen igényli a folytatást. A befogadó iskola vezetősége is támogatja őket ebben. Bodnár és Bodurian elmondta, hogy már a megyei tanfelügyelőséggel is egyeztettek, következik a hivatalos lépések megtétele, az engedélyeztetési folyamat komoly munkát, energiát igényel mind a befogadó iskola, mind a szülők részéről. Ugyanakkor a teret és a körülményeket is meg kell teremteni, azaz tovább kell bővíteni az iskolát, hogy jövőre legyen helye az ötödik osztálynak is. Kiderült, hogy figyelik a pályázati lehetőségeket is, de egyelőre nem találtak ilyen lehetőséget, ám a szülői közösség minden lehetőséget megragad a szükséges anyagiak előteremtéséhez. Az iskolaépítésre fordítják az évente megszervezett adventi bazár és a Kerekerdő Gyermekei nyári táborok bevételét, a kolozsvári Waldorf-iskola közössége is segítette már őket adománnyal, illetve egy előadás bevételével, több jótékonysági hangversenyt szerveztek itthon, egyet külföldön a zenész és művész szülők kezdeményezésére és részvételével. Rendeztek már több ruhavásárt, és aktívan működik a WAVSZ, azaz a „waldorfos” anyukák varróköre, ahol nemezállatkákat varrnak, amelyek eladásából szintén származik jövedelem. Élnek az adófelajánlás lehetőségével is, és évről évre részt vesznek a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) adománygyűjtő eseményén, a Fuss NEKI!-n, ahol például a tavaly az Udvarhelyi Waldorf közösség gyűjtötte össze a legtöbb pénzt. Ennek kapcsán Bodnár Róbert közölte, hogy a teljes összeget az építkezésre fordították, ahogyan korábban is.

– Nagy összegeket vesz el egy ilyen munkafolyamat, még így is, hogy a szülők saját kezűleg építenek, és nem kell megfizetni a munkaerőt, de az építőanyagok, az engedélyek beszerzése, a villany- és vízvezetés pénzbe kerül, és vannak munkafolyamatok, amelyekhez muszáj gépeket bérelni – részletezte az alapító szülő. Elmondásuk szerint még sokáig nem dőlhetnek hátra, a tervek szerint addig építkeznek, amíg a teljes 0–8. osztálynak meglesznek a tantermei, emellett szükség lesz zene- és euritmiateremre, tanári szobára is. –Minden nappal előrelépünk, minden felépülő terem a szülői-pedagógusi összefogás és a közös célért való egységes munkálkodás erejét, értelmét bizonyítja – összegzett Bodurian Ágota.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!