Ezreket várnak az Erdélyi Táncháztalálkozóra

Szeptember elején ismét a táncház fővárosává válik Székelyudvarhely: több mint száz népzenész, több mint ezer táncos felvonulásával szeptember 6-án rajtol a kétnapos Erdélyi Táncháztalálkozó. Az esemény programja, a már megszokott módon, színes és változatos, fotókiállítástól a pálinkamustráig számos érdekesség várja a népi kultúra szerelmeseit a városi parkban és környékén.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ezreket várnak az Erdélyi Táncháztalálkozóra
Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó. A mottó fedi a valóságot Fotó: Hodgyai István

Az Udvarhely Néptáncműhely 2017-ben hívta újra életre az Erdélyi Táncháztalálkozót, amely a múlt század hetvenes éveinek végén, a nyolcvanas évek elején négy kiadást ért meg. A szervezésben ma már az Erdélyi Hagyományok Háza is oroszlánrészt vállal, csütörtökön délelőtt a Művelődési Házban közösen, sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvény programját.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Akárcsak az előző években, idén is a zenészek, táncosok látványos felvonulásával 17 órakor indul a táncháztalálkozó, ám ezúttal nem a Márton Áron tér, hanem a Városháza tér lesz a gyülekezés helye. Onnantól kezdve a programok helyszíne a városi park, a Park étterem, a Művelődési Ház, a Néptáncműhely próbaterme, a gálaműsornak pedig a városi sportcsarnok ad otthont.

A parkban rendezik be a kézművesvásárt, ahol

az eddigiekhez képest több, szakmai zsűri által kiválasztott kézműves árulja majd portékáit,

sőt, gyöngyfűző, kovács- és fafaragó műhelyt is felállítanak. Lesz játszóház, gyermektáncház, táncoktatás, borudvar, pálinkamustra, több táncelőadás is.

Hagyományosan szombaton tartják az erdélyi néptáncegyüttesek bemutatkozását, mint megtudtuk,

26 produkciót láthat majd a közönség.

A gálaműsoron a Kallós Zoltán emlékére rendezett Ritka magyar című előadást láthatja a nagyérdemű az Udvarhely Néptáncműhely és a Háromszék Táncszínház közös előadásában, zenél a Kedves és a húszéves Heveder zenekar. Természetesen a táncháztalálkozó mindkét napján esténként három helyszínen zajlik majd a táncház.

Orendi István, a Néptáncműhely igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a kétnapos rendezvény költségvetése 73-74 ezer euróra rúg, amit számos forrásból, pályázatokból, támogatásokból gyűjtenek össze.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!