Hirdetés

Esély a megmaradásra

Évek óta gond a gyermeklétszám a fenyédi általános iskolában, idén azonban esély van arra, hogy évfolyamonként külön osztályok induljanak. A kérdésben a tanfelügyelőség dönt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Esély a megmaradásra
Helyben tartanák a gyermekeket. Lehetőség Fotó: Márton Áron Á. I.

Minden évben komoly harcot vív a gyermeklétszámért a fe­nyé­di Márton Áron Általános Iskola vezetősége, hiszen Székelyudvarhely szomszédjaként igencsak jelentős a város szívóereje. Az elmúlt években a felső tagozaton lévő osztályok közül így a kisebb létszámúakat rendszerint összevonták, a múlt tanévben a hét nyolcadik osztályos diák a hatodikosokkal járt közös osztályba.
Pál Zsuzsánna igazgató elmondta, a szülők általában azért döntenek a városi iskolák mellett, mert nem akarják összevont osztályba járatni a gyermekeiket. Most azonban esély van rá, hogy külön osztályokat indítsanak, s ezeket igyekeznek a jövőben is megtartani. Kéréssel fordultak a Hargita Megyei Tanfelügyelőséghez és bíznak a pozitív elbírálásban, hiszen a törvény által előírt minimális tízfős osztálylétszám minden évfolyamon megvan.

– Szülőértekezletet hívtam össze a múlt héten, és felmérést készítettünk azzal kapcsolatban, hogy ha külön-külön osztályaink lesznek, akkor itthon íratják-e be a gyermekeket, esetleg hazahoznák-e városról. Volt már erre is példa, és ezúttal is kaptunk ígéretet rá, de csak abban az esetben, ha külön osztályaink lesznek

– hangsúlyozta a tanintézet vezetője.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A tanfelügyelőséghez benyújtott kéréséhez a szülőértekezleten részt vevő hatvan szülő aláírását is csatolták, és kérték, hogy vegyék figyelembe a döntés meghozatalakor. Egy tízes, két tizenkettes és egy tizennyolcas létszámú osztályra való diákjuk van a felső tagozaton.

– Mindent megteszünk annak érdekében a polgármesteri hivatallal közösen, hogy a megfelelő körülményeket megteremtsük a gyermekeknek, és nagyon szeretnénk, ha jóváhagynák végre a külön osztályokat, ezzel pedig vonzóbbá tennénk az iskolát a helyi szülők számára és itthon tartanánk a gyermekeket, hiszen hosszú távon ez jelentheti az iskola fennmaradását

– fejezte ki reményét Pál Zsuzsánna igazgató.
A két településből álló községben a fenyédi az egyetlen általános iskola, Küküllő­ke­mény­falván egy óvodás és egy összevont elemi osztály működik.  
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!