Hirdetés

Elutasították a negyedévi zárszámadást

Ülésezett kedd reggel a székelyudvarhelyi önkormányzati testület, ahol a napirendre tűzött harminchat határozattervezet többségét meg is szavazták. Az ülést szóváltások és ellentmondásos vélemények jellemezték, de lesz uszoda a városban, sőt felújítják a városi park játszóterét is.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elutasították a negyedévi zárszámadást
Gálfi Árpád. Határidőket rendel a projektekhez Fotó: Hodgyai István

A december 20-án tartott tanácsülésen fogadták el az udvarhelyi önkormányzati testület tagjai az idei helyi költségvetés módosítását Az áfavisszaosztásból származó 213 ezer lejes többletet tanulói ösztöndíjakra, szociális célokra, valamint egyes városi intézmények támogatására szánják. A költségvetést kiegészítették a Művelődési Háznak járó 600 ezer lejes fűtéspótlékkal. A negyedévi zárszámadást azonban nem szavazzák meg, mert nem nyerte el sem a gazdasági szakbizottság, sem az RMDSZ-frakció tetszését.

A napirendi pontok tárgyalása előtt Berde Zoltán kérte a polgármestert, hogy készítsen egy ütemtervet, hogy átláthatóvá váljon a március végére időzített szejkei beruházás terve. Továbbá Bíró Edith felolvasott egy civil üzenetet, melyhez a Balázs Ferenc Vegyeskar is csatlakozott. Az üzenet szerint az alulírottak kérik, hogy a Művelődési Ház koncerttermét Maszelka Jánosról nevezzék el, mert az intézmény egykori művészeti vezetője a város kulturális és művészeti életének meghatározó személyisége volt. A levelet aláírásával Balázs Attila, Komoróczy György, Lőrincz György, dr. Ambrus József, Zsigmond Aranka, dr. Arros Melinda, Török Erzsébet, Abrán Tünde, Ferenczy Ferenc, Kalló László, valamint Derzsy András hitelesítette.

A városi uszoda tervezetét korábban már bemutatták, most ismét aktualizálták a megvalósítást, eleget téve a törvényes előírásoknak. A település déli részén elképzelt szabadidős övezet és uszoda tervezői csapata nemrég elkészítette az előzetes megvalósíthatósági tanulmányt, amelyet elfogadásra terjesztettek elő a tanácsülésen. A szabadidőközpont lehetőséget biztosít majd különböző sportversenyek rendezésére és lakossági gyógykezelések lebonyolítására. Berde elmondta, a beruházást támogatja a frakció, habár egy új helyszínt javasolnak az uszodának. Feltette a kérdést, hogy az országos alapból kapnak-e majd finanszírozást, hiszen ez a nagyméretű projekt rengeteg pénzt vonna el a várostól. A polgármester nem adott egyértelmű választ, így a frakcióvezető arra kérte, hogy összesítse a projektet előkészítő dokumentumokat. Frissítették és elfogadták a városi parkban található sportpálya és játszótér felújítását érintő napirendi pontot, elkezdődhet a kivitelezés.

Napirendre került a csatornahálózat bővítésére vonatkozó rendelet is, amelyet a többség szintén megszavazott. Az új hálózat azokat az utcákat érinti, amelyeknél nincs a Harvíz Rt. vállalattal kötött szerződés. A finanszírozást százszázalékosan a helyreállítási alapból bztosítják, az új hálózat fenntartási költségei azonban az önkormányzati költségvetést fogják terhelni. Ezenkívül a Harmonia Cordis gitárfesztivál szervezői és a Caritas szociális részlege kérte a hivatal támogatását, a többség mindkettőt jóváhagyta.

A különfélékben megoldásra várt a tűzcsapok ellenőrzése és megfelelő karbantartása, hogy használni lehessen őket tűzeseteknél, továbbá terítékre került a Tomcsa Sándor negyed lakossági panasza, illetve a parkolási díjak begyűjtését érintő probléma. Az idei évnek nem ez volt a legutolsó testületi ülése, mivel a különböző kormányzati pénzek átutalása után még módosítani fogják az idei költségvetést.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!