Előfordulhat, hogy nem épülnek környezetbarát lakások Székelyudvarhelyen

Túl drágának találták az önkormányzati képviselők az energiahatékony házak építését, ezért a székelyudvarhelyi közgyűlés nem fogadta el csütörtökön az úgynevezett nZEB lakások megvalósíthatósági tanulmányát, a döntést későbbre halasztották.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
Előfordulhat, hogy nem épülnek környezetbarát lakások Székelyudvarhelyen
Közgyűlés. Túl drágának ítélték meg az energiahatékony lakások építését Fotó: Hodgyai István

A székelyudvarhelyi önkormányzat eredetileg a városi közgyűlés augusztusi soros ülésén készült elfogadni az energiahatékony és környezetbarát, úgynevezett nZEB-lakások megvalósíthatósági tanulmányát, ám a testület kérésére Gálfi Árpád polgármester visszavonta a határozattervezetet.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A szavazást azért halasztották el, mert az önkormányzati képviselők úgy ítélték meg, hogy a beruházási terv kivitelezése túl sokba kerülne a városnak. A közgyűlésen elhangzott: az nZEB+ program az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) energiahatékony és környezetbarát lakások építésére vonatkozó projektje, amelyre 2022-ben pályázott sikeresen Székelyudvarhely. A csütörtöki ülésen bemutatott határozattervezet előírásai szerint

a hat típuslakást a Tulipán utcában építenék fel, ezek összköltségvetése 6,9 millió lej, ebből a pályázat keretében elszámolható összeg 2,1 millió lej, a nem elszámolható költség pedig 4,8 millió lej.

Ehhez hozzászámoltak még az önkormányzati képviselők további, körülbelül kétmillió lejes költséget, amennyibe a környék közművesítése és az oda vezető út építése kerülne. Péter Balázs, a Szabad Emberek Pártjának önkormányzati képviselője, az ülés elnöke kifejtette, a hat lakás 430 négyzetméter lakható felületet jelent, így a lakásokat 4200 euró/négyzetméter áron építenék meg.

– Elfogadhatatlannak tartom, hogy 4200 euró/négyzetméter áron bármit is építsen a város, ezt a projektet vissza kell mondani, nem szabad ebben részt vegyen Székelyudvarhely – jelentette ki Péter Balázs.

Az RMDSZ-frakció javaslatára úgy döntöttek, hogy a képviselő-testület megvizsgálja, mivel jár, ha a város visszalép a pályázattól. A vita azt eredményezte, hogy

a polgármester visszavonta a határozattervezetet, így erről a következő önkormányzati ülésen dönt a testület.

Ha a szerződésbontás nem jár szankciókkal, vélhetően nem fogják megszavazni az nZEB-lakások megvalósíthatósági tanulmányát.

A nagy mobilitási projekt véglegesített, teljes műszakiterv-dokumentációját is jóváhagyta az augusztusi soros ülésen a városi közgyűlés, az elfogadott határozattervezet tartalmazza a megkezdett munkálatok és a további tizenöt utca kivitelezési terveit és összesített költségvetését. A tanácstagok ugyanakkor megszavaztak egy partnerségi szerződést is, amely annak a projektnek az előfeltétele, amelyre a Székelyudvarhelyi Városi Kórház szeretne pályázni egy új épületszárny megépítésének támogatására.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!