Hirdetés

Elkötelezettség, az önkéntesek fő jelzője

Első alkalommal szervezett szakmai napont önkéntes tűzoltó-alakulatok számára a Korondi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A rendezvény közel száz résztvevővel zajlott, akik az elméleti tudnivalók mellett gyakorlati ismereteiket is bővíthették.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elkötelezettség, az önkéntesek fő jelzője
Bővítik tudásukat. Elméletben, gyakorlatban Fotó: Hadnagy Éva

Tűzoltóautók szirénázása törte meg a csendet szombat délelőtt Korondon, szerencsére nem bevetésre igyekeztek, csupán felvonultak a járművek a település utcáin, ezzel is jelezve, hogy a tűzoltóké lesz a főszerep. Korondon ugyanis a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat, a helyi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa támogatásával első alkalommal szervezett szakmai napot önkéntes tűzoltók számára.

A rendezvényre a Páll Lajos Művelődési Ház és az előtte lévő tér adott otthont. Az eseményen a házigazdák mellett a székelyderzsi, felsősófalvi, fenyőkúti, parajdi, szovátai, homoródszentmártoni, lövétei, farkaslaki, oroszhegyi, szentegyházi, máréfalvi és pálpataki önkéntesek is jelen voltak, valamint az anyaországból a miskolci önkéntes tűzoltók is képviseltették magukat.

Hadnagy Éva

Az egybegyűlteket elsőként Katona Mihály, Korond község polgármestere köszöntötte. Mint mondta, az önkéntes tűzoltóknak nem az ideje, hanem az elkötelezettsége több az átlagembereknél, hiszen ennek köszönhetően a nap huszonnégy órájában készek arra, hogy segítsenek a bajbajutottakon. Teszik mindezt önzetlenül. Mint mondta, Korondon  150 éves múlttal rendelkezik az önkéntes alakulat, és Hargita megyében elsőként alakult meg a korondi önkéntes tűzoltó-egyesület, erre pedig méltán lehetnek büszkék.

– Büszkék vagyunk az önkénteseinkre, hiszen 0–24 órában készen állnak, hogy segítsenek a bajbajutottakon. Nem kevés veszéllyel járó nemes feladat ez, kívánok sok erőt a munka folytatásához – mondta az elöljáró.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is jelen volt az eseményen. Ünnepi gondolataiban elmondta, vezetőként a legfontosabb feladatuk megteremteni a biztonságot az önkéntesek számára.

– Az önkéntes tűzoltók nemcsak tüzet oltanak, hanem megbecsült tagjai a közösségeknek, társadalomszervező erőt képviselnek, példaértékű munkát végeznek, és példaképek a felnövő generációk számára – fogalmazott. Hozzátette, nagyon fontos, hogy ne csak a megfelelő felszerelések álljanak a rendelkezésükre, hanem megfelelő tudással is rendelkezzenek, hiszen gyakran a másodperc töredéke alatt kell helyes döntést hozniuk.

Hadnagy Éva

Albert Csaba, Hargita Megye Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke szerint az önkéntes tűzoltók életét, a közösség védelmének érdekében négy fontos dolog határozza meg, a  megfelelő technikai felszereltség és eszközállomány, a szakmai képzések és oktatások, az ifjúságnevelés, valamint a hagyományápolás. A köszöntőket követően a tűzoltó-alakulatok képviselői bevonultak a művelődési házba, ahol különböző szakmai előadások hangzottak el, délután pedig gyakorlati bemutatót is tartott a miskolci alakulat. A nap során elsősegély-bemutatóra is sor került, illetve a tizenhárom ifjú tűzoltó is letette esküjét, ezáltal elkötelezték magukat az önkéntes tűzoltók mellett.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!