Elkezdte a felkészülést a választásra az Udvarhelyszéki RMDSZ

Startol a második felvonás az idei „választási szuperévben”: az RMDSZ udvarhelyszéki területi szervezete meghirdette a jelöltállítási időszakot, két képviselői és egy szenátori helyet pályáznának meg a megyei keretből. Jelölt bárki lehet, ha RMDSZ-tag, a jelölési dokumentáció benyújtására szűk két hét áll rendelkezésre.

Asztalos Ágnes
Elkezdte a felkészülést a választásra az Udvarhelyszéki RMDSZ
Szintet lépne a megye. Bíró Barna Botond a választásokról beszél Fotó: Hodgyai István

Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke csütörtök délelőtt Székelyudvarhelyen, a KözTér irodában azt mondta, hogy a helyhatósági választáson aratott siker jegyében a szövetség megerősödve kellene bekerüljön a román parlamentbe, és a közösség, illetve a helyi önkormányzatok számára az lenne az ideális, ha kormánykoalícióba is léphetne.

Cél az is, hogy Hargita megye szintet lépjen, és a legtehetségesebb, legalkalmasabb jelöltek induljanak a parlamenti választáson. A megye öt bejutó képviselői és két szenátori helyre számíthat, ha az RMDSZ eléri az öt százalékot, és a megye is jó részvételi arányt „produkál”

– mondta Bíró Barna Botond.

Az udvarhelyszéki területi szervezet döntése alapján a jelöltállítás csütörtökön elkezdődött, az, aki RMDSZ-tag és rendelkezik egy helyi szervezet támogató nyilatkozatával, szeptember 5-én 12 óráig nyújthatja be a szükséges dokumentációt. Ugyanaznap az elnökség újból összeül, és meghatározza, hogy mikor rangsorolják a jelölteket. Szeptember 12-én Gyergyószentmiklóson ülésezik a Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET), amely meghatározza a módot, amely szerint a három területi szervezet között elosztják a bejutó parlamenti helyeket. Az udvarhelyszéki jelöltek rangsoráról a döntést a választmány hozza meg, amit még a Szövetségi Állandó Tanácsnak (SZÁT) is jóvá kell hagynia – részletezte az eljárásrendet a területi elnök.

Udvarhelyszék két képviselői és egy szenátori helyre számít. A Hargita Népe kérdésére Bíró Barna Botond azt mondta, hogy tudomása szerint a szövetség udvarhelyszéki szenátora, Antal Lóránt, valamint Ladányi László képviselő is folytatná tevékenységét a parlamentben. A parlamenti választásokat december elsején rendezik meg.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!