Elkezdődtek a XII. Mézes Napok Székelyudvarhelyen

Az idén tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Mézes Napokat Székelyudvarhelyen, ahová környékbeli és külhoni méhészek, mézlovagok szép számban látogattak el termékeik népszerűsítese céljával. A rendezvény egész hétvégén a mézkedvelők rendelkezésére áll a Szabadság téren.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elkezdődtek a XII. Mézes Napok Székelyudvarhelyen
Lépesméz, mézkülönlegességek és virágpor is kerülhet az ínyencek szatyrába Fotó: Hodgyai István

Kezdetben családias hangulatban öltötték magukra ünneplőiket a mézlovagok, ám az esemény megnyitójára már összegyűlt egy kisebb tömeg. A meghívott mézlovagrendeket a szervező Örösi Méhészegylet elnöke, Ádám József köszöntötte, egyúttal háláját fejezte ki a támogató intézményeknek, hogy a kései szervezkedés ellenére idén is létrejöhetett az esemény. Következőként Gálfi Árpád polgármester szólalt fel, felhívva a figyelmet, hogy a meghívott kilenc lovagrendnek tulajdonképpen a városlakók a vendégei, hiszen áldozatos munkájuk gyümölcsét hozták el és kínálják fel a Mézes Napokra ellátogatóknak.

Hodgyai István

– Nem tudok róla, hogy lenne más szakmai szervezet, amely ennyire összetartó, látványos, egyszerre természet-  és emberközeli közösségbe szervezve tudja végezni a munkáját, és olyan csemegét, gyógyírt tegyen le az asztalra, amit kisgyerekektől az öregekig bárki fogyaszthat – dicsérte a méhészek munkáját az elöljáró.

Mint rámutatott, ez az ember- és természetközeli közösség a garancia arra, hogy a termék minőségi, látjuk mögötte az embert, aki készítette, mert nem egy arctalan beszállító, hanem számonkérhető dolgozó.

Az eseményen Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke is felszólalt, hangsúlyozva, hogy akkor marad meg Székelyföld gazdasági sokszínűsége minőséginek, hogyha a méhészet fennmarad.

– Ez nem a termelőkről, hanem az itt élőkről is szól, mert nem mindegy, hogy milyen mézet fogyasztanak. El kell tudjuk mondani mindenkinek, hogy milyen a jó méz, hogy a termelői méz az egészséges, és a kristályos méz is van olyan finom, mint a folyékony

– hangsúlyozta Becze.

Utolsóként Borszéki Viktória, Magyarország idei Mézkirálynője köszöntötte az egybegyűlteket, ismertetve a termelői méz hatékonyságát, összetételét és a mézfogyasztás szükségességét.

Hodgyai István

A rendezvényt egész hétvégén meglátogathatják a mézkedvelők és a kíváncsiskodók, a méhészek sokféle ízű és állagú különlegességgel várják az arra járókat a virágportól a lépesmézig. A Mézes Napok szervezői a gyerekek számára is különlegességgel készültek: háromszáz kiló mézet különítettek el, hogy minden napközis, óvodás és kisiskolás gyermeket megajándékozhassanak. 

Hodgyai István

Hodgyai István





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!