Hirdetés

Elektromos autók oltásáról tanultak

Alternatív meghajtású járművek és napelempanelek tüzének oltása, mentés magasból témában szervezett képzést a székely­keresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Új technikákat ismerhettek meg az önkéntesek elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elektromos autók oltásáról tanultak
Gyakorlatba ültették a tanultakat Fotó: Villám Tűzoltó Egyesület

Lépést tartanak a fejlődéssel, ezért új oltási technikákkal ismerkedtek az elmúlt hétvégén a székelykeresztúri önkéntes tűzoltók. A Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület évente több képzést szervez, ezúttal a Békés megyei hivatásos tűzoltóktól tanulhattak az alternatív meghajtású járművek oltásáról a csapat tagjai és a vendégül látott rugonfalvi önkéntesek. 

Új kihívások

Szali Mózes, a Villám ÖTE vezetője elmondta, az elektromos autók elterjedésével a tűzoltók is fel kell készüljenek erre az új oltási területre, amely mindeddig ismeretlen volt számukra.

– Ez egy teljesen új irányvonala a tűzoltásnak, a mentésnek, amelyet most tanulunk. Folyamatosan fejlődik és alakul az oltási beavatkozások technikája, mi pedig próbálunk lépést tartani vele, hiszen nagyon fontos, hogy minden területen legyenek ismereteink

– hangsúlyozta.
Tudomása szerint az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségének tagságán belül még senkinek nem volt dolga elektromos vagy hibrid jármű oltásával, de Magyarországon már bekövetkeztek ilyen balesetek, amikor a tűzoltóknak is közbe kellett avatkozniuk. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nem használnak vizet

Az ilyen típusú járművek esetében nem vizet alkalmaznak az oltáshoz, hanem habot, ez ugyanis a vízzel ellentétben nemcsak lefolyik a járműről, hanem teljesen beborítja.

– Az égést biztosító három tényezőből, azaz az éghető anyagból, a hőforrásból és az oxigénből ha egyet elveszünk, akkor megszűnik az égés is, a habtakaró izolálja a járművet, megszünteti az oxigénellátást, így kialszik a tűz

– vázolta a technikát.
Mint mondta, nyugatibb országokban másfajta technológiákat is alkalmaznak, mint pl. az alámerítés, amikor az égő járművet daruval egy víztartályba merítik és egy hétig ott hagyják, ám ezt a vizet később veszélyes anyagként kell kezelni. Erre a bonyolult és sok eszközt igénylő módszerre itthon azonban még várni kell.
Az elektromos autóknál is nagyon fontos az áram­talanítás, hiszen 400 volt egyenáram kering ezekben a járművekben, ez pedig halálos. A saját biztonság szavatolása és a tűz továbbterjedésének megakadályozása érdekében ez az első és igencsak fontos lépés a beavatkozásoknál. A járművet keréktámasszal kell ellátni, hogy ne mozdulhasson el oltás közben, illetve igen fontos lépés az elektromos, de más központi vezérlésű autóknál is, hogy a kulcsot legalább tízméteres távolságba kell elhelyezni. Erre szintén biztonsági okból van szükség, mert ha olyan helyen gyúlt ki, hogy a központi vezérlése „összezavarodik”, akár el is indulhat a jármű. Ha a kulcsot tízméteres távolságon kívül helyezik el, akkor ez kisebb eséllyel következhet be.

Elektromos autók oltásáról tanultak

Gyakorlati tudás

Szali Mózes elmondta, nagyon sok érdekes és hasznos információval gazdagodtak a képzésnek köszönhetően, az elméleti tudást gyakorlatba is ültették.
A székelykeresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület évente több képzést szervez, őszre terveznek egy nagyobb, akár többnapost is ugyanebben a témában, az eseményre az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségének a tagságát is vendégül látnák.
Az egyesület 2005-ben alakult, jelenleg 34 taggal rendelkezik. Évente áltagosan 60 bevetésük van, idén már 33 esetben kérték a segítségüket. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!