Egy nyári vihar miatt vált balesetveszélyessé

Több mint tizenöt éve állít emléket egy már­­ványtábla és egy bronz­plakett Mátéffy Béla polihisztornak, Székelyudvarhely egykori kiemelkedő pedagógusának és díszpolgárának a város főterén, a Márton Áron út 5. szám alatt, a tanár egykori házának homlokzatán. Az emléktábla nemrégiben megrongálódott, majd eltűnt a ház homlokzatáról, ám a tervek szerint hamarosan visszakerül méltó helyére. 

Simó Bernadette
Egy nyári vihar miatt vált balesetveszélyessé
A törött emléktábla. Eltávolították, restaurálás után visszaállítják Fotó: Hodgyai István

Kolumbán Imola, az 5-ös számú ház jelenlegi tulajdonosa a Hargita Népének elmondta, ő volt az egyik kezdeményezője az emléktábla állításának a Székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, ő készíttette a bronzplakettet Kolumbán-Antal József szobrászművésszel még 2008-ban. Mint közölte, tudomása van róla, hogy a márványtábla egy kora nyári vihar során megrongálódott, több helyen is eltört, ám mivel ő hosszabb ideje nem tartózkodik a városban, nem tudta megmondani, hogy ki távolította el azt a ház homlokzatáról.
Érdeklődésünkre Zörgő Noémi, Székelyudvarhely Pol­gár­mesteri Hivatalának saj­tó­­szóvivője közölte, az emlék­táblát a helyi rendőrség javaslatára a városháza távolíttatta el körülbelül egy hete a homlokzatról, ugyanis balesetveszélyesnek bizonyult, mert egy törött darab leesett a járdára. A plakett a márványtáblával együtt a városháza műszaki osztályához került, és folyamatban van a restaurálásának előkészítése. A szóvivő közölte, a márványlap helyreállítására restaurátor segítségét fogja kérni a Haáz Rezső Múzeum, s mivel a bronzplakett nem sérült, a javítás után visszaállítják az emléktáblát a Márton Áron téri ingatlan homlokzatára. 
 

Mátéffy Béla 1902-ben született Gödöllőn, édesapja Ferenc József császár és király gyógyszerésze volt és Erzsébet királyné – Sissi – társa a vadászatban. A fiatal Béla jogot, számvitelt, majd matematikát és fizikát tanult, de a csillagászat is érdekelte. 1933-ban szerzett tanári diplomát. 1948 és 1959 között tanított a székelyudvarhelyi főgimnáziumban (ma Tamási Áron Gimnázium) matematikát, fizikát és csillagászattant. Több hosszabb-rövidebb kitérő után tért vissza Székelyudvarhelyre, a száz évet megélt pedagógus 2002-ben hunyt el, Székelyudvarhelyen, a város központjában levő református temetőben, a gondnoki lakáshoz vezető út közelében van eltemetve. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!