Drágul a szemétszállítás

Három urbanisztikai témát tűzött napirendre Gálfi Árpád polgármester a székelyudvarhelyi önkormányzat kedd reggelre összehívott közgyűlésén. A lakosságot leginkább érdeklő téma a köztisztasági közszolgáltatás díjszabásának módosítása volt, a döntés értelmében jövő hónaptól jóval többet kell fizetni a hulladék elszállításáért.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Drágul a szemétszállítás
Kidobjuk, mégis fizetünk érte, mi az? Többet fizetünk a szemétszállításért Fotó: Hodgyai István

A köztisztasági közszolgáltatási díjszabásának módosítását a hulladékgazdálkodási vállalat, az RDE Harghita Kft. főleg azért kérte, mert június 3. óta már nem a Cekend-tetői hulladéklerakóba, hanem Gyergyóremetére viszik a város szemetét, emiatt megnövekedett a szállítási költség.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Június és július folyamán a cég saját zsebből fizette a többletet, ami havi 150 000 lejre rúgott. Egy másik oka a drágulásnak, hogy a betétdíjas visszaváltási rendszer életbelépése óta jelentősen csökkent a legértékesebb szelektív hulladék (pl. PET-palackok) mennyisége, aminek az értékesítéséből korábban jóval több pénz jött be a vállalathoz.

A magánszemélyeknél jövő hónaptól kezdődően több lejjel is növekszik a kifizetendő összeg.

Például az általános háztartási hulladék esetében a jelenlegi egy főre számított 15,89 lejről 18,79 lejre, a szelektív hulladék esetében pedig 19,52 lejről 29,13 lejre nő a szemétszállítási díj.

A jogi személyek köbméterenként számláznak, az intézmények, cégek eddig közel 180 lejt fizettek egy köbméter hulladék kezeléséért, ez az összeg augusztus elsejétől megközelíti a 215 lejt a háztartási szemét esetében. A szelektív hulladék elszállításért az eddigi 131 lejről 288,48 lejre nő az összeg, ez ugyancsak köbméterenként értendő.

Az önkormányzati testület elfogadta az Országos Helyreállítási Programban (PNRR) finanszírozott hulladékudvar gazdasági mutatóit, a létesítmény a város Székelykeresztúr felőli kijáratánál, a kutyamenhely mellett épül, összértéke 5 277 362 lej. Az említetteken kívül egy utca elnevezésére kellett még rábólintaniuk a képviselőknek.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!