Digitális platform Szentegyházán

Szentegyházán is elindították az országos anyakönyvi kivonatok kiállítására szolgáló információs rendszert. A SIIEASC rendszer bevezetése szeptember 24-ig az egész országban kötelező lesz. A kezdeti fázisban lehetnek fennakadások a rendszer működését illetően, ezért türelmet és együttműködést kér a lakosságtól a szentegyházi polgármesteri hivatal anyakönyvi osztálya.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
Digitális platform Szentegyházán
Szeptember 24-ig országszerte kiterjesztik a programot Fotó: Szentegyháza Polgármesteri Hivatala

Elindították az anyakönyvi kivonatok kiállítására szolgáló információs rendszert Szentegyházán, közölte a polgármesteri hivatal anyakönyvi osztálya. Az első digitális halotti bizonyítványt a héten állította ki a hivatal az igénylőnek, ezzel indítva el az új rendszert. Szentegyháza a rendszer bevezetésével a SIIEASC - Integrált információs rendszer az anyakönyvi kivonatok kiállítására országos programhoz csatlakozott. 
A rendszer Ilfov megyében indult el áprilisban, országos bevezetése szakaszosan történik idén szeptember 24-ig – közölte a belügyminisztérium. A tárca azt is kifejtette a rendszer elindítását követően, hogy öt platformból áll, amelyek célja az életesemények, a születés, házasság, válás és haláleset bejegyzésével vagy adott esetben hitelesítésével kapcsolatos digitális szolgáltatások nyújtása. A programot részben EU-s pénzből valósították meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a 2014-2020 Versenyképességi Operatív Program keretében. A projekt értéke közel 185 millió lej volt áfával együtt, amelyből közel 156 millió lej EU-s támogatás a Versenyképességi Operatív Programon (POC) keresztül, 28 millió lej az országos költségvetésből származó vissza nem térítendő támogatás. 
Szentegyháza Polgármesteri Hivatalának közleménye szerint, mivel szeptember 24-től kizárólag az új rendszer használatát engedélyezi a belügyi tárca, így a kezdeti fázisban az anyakönyvi okmányok kibocsátása több időt vesz igénybe. Az átmeneti időszakban előfordulhatnak kisebb fennakadások, de a felhasználói visszajelzések és a folyamatos fejlesztések révén ezeket igyekeznek minél hamarabb orvosolni. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!